Όσοι έχουν παρακολουθήσει το σεμινάριο οινογνωσίας που παρουσιάζω, ξέρουν ότι προσπαθώ πάντα να μιλάω για την αγορά του κρασιού στην κάβα ή το σούπερ μάρκετ όσο πιο αντικειμενικά γίνεται, παρουσιάζοντας και τα θετικά αλλά και τα αρνητικά στοιχεία και στις δύο περιπτώσεις.

Πήγα όμως χτες για ψώνια στο ΑΒ Βασιλόπουλος της Εθνικής Οδού Αθηνών-Λαμίας (στο νοτιότερο δυνατό άκρο της Εκάλης), εννοείται ότι επισκέφτηκα την κάβα, και πρέπει να σας πω ότι αποκόμισα μία πολύ θετική γνώμη.


Γιατί; Να σας πω. Αφ' ενός βρήκα ακόμα μεγαλύτερη ποικιλία ετικετών από τον Ελληνικό αμπελώνα, ακόμα και αρκετές που νόμιζα ότι δεν πωλούνται σε σούπερ μάρκετ. Αφ' ετέρου βρήκα φιάλες magnum με τα ξυλοκιβώτιά τους, από πολύ καλά Ελληνικά οινοποιεία, για όσους θέλουν να τα προσθέσουν στη συλλογή τους, ή να κάνουν ένα όμορφο δώρο. Βρήκα επίσης μία αρκετά καλή ποικιλία λευκών και ροζέ κρασί σε ειδικό ψυγείο, για κάποιον που θέλει να αγοράσει κρασί για άμεση κατανάλωση. Σημειωτέον, όλα αυτά τα βρήκα σε αρκετά ανταγωνιστικές τιμές.


Ανέκαθεν είχα ένσταση σχετικά με την επιλογή, την ανανέωση, αλλά και την κατανάλωση των ξένων ετικετών που πωλούνται στα σούπερ μάρκετ. Χτες όμως είδα κρασιά από τον παλαιό και νέο κόσμο επιλεγμένα με κριτήριο το να είναι εύκολα, καθημερινά και προσιτά, έτσι ώστε να φεύγουν γρήγορα και να μην... αργοπεθαίνουν στα ράφια του σούπερ μάρκετ. Επιπλέον, πρέπει να σας πω ότι το Νεοζηλανδέζικο Sauvignon Blanc που αγόρασα χτες (Mount Riley 2007, απευθείας εισαγωγή των ΑΒ στην Ελλάδα) ήταν αρκετά αξιόλογο. Εντάξει, δεν ήταν... Cloudy Bay, αλλά με τιμή λιανικής €8.80 (στο 1/4 δηλαδή της τιμής του μεγάλου αυτού κρασιού που έβαλε το Νεοζηλανδέζικο Sauvignon Blanc στο χάρτη) είναι μία πολύ συμφέρουσα και αρκετά αντιπροσωπευτική πρόταση για τους φαν του είδους.


Βεβαίως το θέμα της εξυπηρέτησης παραμένει άλυτο για τα σούπερ μάρκετ. Δηλαδή ενώ χτες υπήρχε stand by ένας συμπαθέστατος αλλοδαπός υπάλληλος που μπορούσε να πληροφορήσει τον πελάτη σχετικά με το που βρίσκονται τα ροζέ ή τα λευκά κρασιά, αυτό δεν συγκρίνεται βεβαίως με την κουβέντα και την ανταλλαγή πληροφοριών και απόψεων που μπορεί να γίνει στην κάβα. Βεβαίως δεν μπορώ να μη θυμηθώ πρόσφατη εμπειρία μου σε σούπερ μάρκετ στην Αγγλία (στο Waitrose, του οποίου ο διευθυντής για τις κάβες όλων των καταστημάτων είναι Master of Wine...), όπου ο υπεύθυνος της κάβας του καταστήματος ήξερε και με είχε βοηθήσει επακριβώς να βρω το single-vineyard νεοκοσμίτικο λευκό που έψαχνα...


Έχω συνεχώς το νου μου στο θέμα κάβα και σουπερ μάρκετ, και θα σας κρατήσω ενήμερους για ό,τι εξελίξεις παρατηρώ. Αν έχετε σχετικές εμπειρίες να μοιραστείτε ή παρατηρήσετε κάτι σημαντικό, θα περιμένω με ενδιαφέρον τα σχόλιά σας...


9/9/2008 08:18:46 pm

Πράγματι, είναι σημαντικό το θέμα. Καταρχάς είναι εκνευριστικό που πολλές κάβες χρεώνουν 2 ευρώ τουλάχιστον έξτρα για τα κρασιά. Συν του ότι όταν πάμε για ψώνια για ένα τραπέζι π.χ. δεν βοηθάει το να πρέπει να κάνουμε άλλη μια στάση για το κρασί. Βέβαια, στην κάβα μπορείς να έχεις προσωπική σχέση και ξέρεις πως το κρασί σου έχει φροντιστεί. Αλλά να σου πω την αλήθεια, για απλά καθημερινά ελληνικά κρασιά νομίζω δεν αξίζει να πας στην κάβα. Αξίζει να πας για μικρότερους έλληνες παραγωγούς, για πιο δυσεύρετα μπουκάλια και για εισαγόμενα.

Reply
9/9/2008 10:18:59 pm

Συμφωνώ απόλυτα με όλα αυτά, Ιωάννα μου.

Για να είμαστε δίκαιοι, η διαφορά της τιμής οφείλεται συνήθως στο γεγονός ότι τα σούπερ μάρκετ αγοράζουν γενικώς εμπορεύματα σε πολύ μεγαλύτερους όγκους από οποιοδήποτε κατάστημα ή κάβα, οπότε αυτό τους δίνει τη δυνατότητα να επιτυγχάνουν αισθητά καλύτερες τιμές.
Πάντως οι διαφορές που είδα στο Βασιλόπουλο ήταν κάπου μεταξύ 50 λεπτών και 1 ευρώ ανά φιάλη, όχι παραπάνω. Όπως είπες κι εσύ, σε αρκετές περιπτώσεις και ανάλογα με την προσέγγιση και τις ανάγκες σου, αξίζει τον κόπο να πληρώνεις μία τέτοια διαφορά στην κάβα...

Reply
9/10/2008 12:03:41 am

Και το Α/Β στο Ελληνικό είναι κάπως έτσι όσο αφορά την κάβα του.
Εκτιμώ πως όταν λέμε κάβα, μιλάμε για τις μεγάλες και γνωστές κάβες κυρίως. Γιατί και σε αυτό τον χώρο υπάρχουν προβλήματα κυρίως με τις μικρές κάβες και όσο αφορά την αποθήκευση και την ποικιλία, αλλά και τις γνώσεις.
Όσο αφορά την διαφορά τιμής είναι σχετικό. Η κάβα που σε ξέρει, πιθανότατα θα σου κάνει μια μικρή έκπτωση ή αν πάρεις ένα κιβώτιο θα πάρεις και ένα μπουκάλι δώρο. Ουσιαστικά είναι δώρο που δίνει στην κάβα ο οινοποιός.
Επίσης η κάβα σου δίνει την δυνατότητα δοκιμών διοργανώνοντας εκδηλώσεις, άρα θέλει την υποστήριξή σου.

Reply
9/11/2008 04:39:03 am

Να προσθέσω ότι κι εγώ είχα την χαρά να δοκιμάσω το Pinot Noir του Mount Riley πριν περίπου ένα μήνα, αγορασμένο από Α-Β. Ήταν ισορροπημένο, χωρίς πολύ έντονο άρωμα μεν, αλλά με μεστή γεύση και απολαυστικη επίγευση. Κα-νέ-να ίχνος άγουρου (αυτή η αίσθηση "πράσσου" που σου αφήνουν κάποια νεοκοσμίτικα κρασιά) και ξεκάθαρα value for money.

Η παρουσία των magnum με εντυπωσίασε, ειλικρινά.

ReplyLeave a Reply.