Κυκλοφόρησε ο οδηγός Zagat 2009 για τα εστιατόρια του Λονδίνου. Για όσους δεν γνωρίζουν, ο οδηγός Zagat είναι μία κατά κύριο λόγο Αμερικάνικη έκδοση, η οποία όμως, εκτός από τα εστιατόρια και τα ξενοδοχεία των μεγάλων πόλεων των ΗΠΑ, εκδίδει ετησίως ειδικούς οδηγούς για την Ευρώπη γενικά, καθώς και για συγκεκριμένες πρωτεύουσές της ειδικότερα. Το βασικό χαρακτηριστικό των οδηγών Zagat είναι ότι βασίζονται στις κριτικές των ίδιων των πελατών των εστιατορίων ή ξενοδοχείων, και όχι σε κάποια ειδική ομάδα επαγγελματιών κριτικών.

Σύμφωνα λοιπόν με τον άρτι κυκλοφορήσαντα οδηγό Zagat 2009 London Restaurants Guide, η κορυφαία κουζίνα στις προτιμήσεις των Λονδρέζων είναι η Ιταλική. Ωστόσο, το πρώτο εστιατόριο στις προτιμήσεις τους είναι για φέτος το εικονιζόμενο Gordon Ramsay (68 Royal Hospital Road, Chelsea), Μοντέρνας Γαλλικής Κουζίνας, το οποίο κατέλαβε την πρώτη θέση και στην κατηγορία "φαγητό", αλλά και στην (εξίσου, αν όχι πιο σημαντική) κατηγορία "εξυπηρέτηση". Αποδεικνύεται λοιπόν ότι το άστρο του Θεού Gordon παραμένει λαμπρότατο - και δικαίως - σε πείσμα αυτών που τον κατακρίνουν ότι έχει ανοιχτεί πολύ (με projects ανά τον κόσμο, τηλεοπτικές εμφανίσεις, κλπ) και κινδυνεύει να "χάσει τη μπάλλα"...

Από το φετινό οδηγό Zagat για το Λονδίνο, όμως, προκύπτει και μία πολύ ενδιαφέρουσα πληροφορία: Ότι, ενώ η μέση τιμή ενός γεύματος σε εστιατόριο στο Λονδίνο αυξάνεται σταθερά (για φέτος αγγίζει τα €51/άτομο χωρίς το κρασί και το service, έχοντας αυξηθεί κατά 3.7% από πέρυσι), η αύξηση - και γενικά οι δύσκολοι καιροί που ζούμε - δεν φαίνεται να αποθαρρύνουν τους Λονδρέζους από το αγαπημένο τους χόμπυ του να τρώνε έξω. Μάλιστα σε έρευνα που έκανε ο οδηγός Zagat, το 82% όσων απάντησαν δηλώνει ευθαρσώς ότι σήμερα βγαίνουν έξω για φαγητό τουλάχιστον το ίδιο, αν όχι περισσότερο, σε σχέση με πριν από δύο χρόνια!

Αναρωτιέμαι ποια να είναι η κατάσταση στην Αθήνα σήμερα... Κι αυτό γιατί όλοι οι εστιάτορες και επιχειρηματίες που ξέρω μιλούν για συνεχώς μειούμενη κίνηση, ακόμα και από καλούς, σταθερούς πελάτες.
Χμμμ... Νά μία ιδέα για ένα επίκαιρο ηλεκτρονικό γκάλοπ. Θα επανέλθω!...

Leave a Reply.