Είχα καιρό να πάω να φάω στου Κίτσουλα, στο Χαλάνδρι. Πολύ καιρό. Όταν όμως αποφασίσαμε με το φίλο μου το Τζων να βγούμε για φαγητό λίγες μέρες πριν φύγει μόνιμα από την Ελλάδα, κρίθηκε ως μία εξαιρετική επιλογή. Και δικαιώθηκε από το αποτέλεσμα.

Θα μπορούσα να είχα πάει τελευταία φορά χτες. Ο χρόνος δεν φαίνεται να άγγιξε αυτό το όμορφο ταβερνείο του Χαλανδρίου, προς μεγάλη χαρά των φίλων του. Τα καλαμπούρια των σερβιτόρων με τους πελάτες (γνωστούς και άγνωστους) παραμένουν αμείωτα, ο χώρος είναι μία σταθερή αξία, ενώ η κουζίνα παραμένει εγγύηση - και σε ποικιλία, αλλά και σε ποιότητα και γεύση.

Το μενού περιλαμβάνει μαγειρευτά, λαδερά και της ώρας σε μεγάλη ποικιλία. Εμείς παραγγείλαμε στην αρχή μπόλικα σαλατικά και βραστά ζαρζαβατικά (καταραμένη δίαιτα...) και μία φάβα με μπόλικο κρεμμύδι. Στη συνέχεια εγώ απόλαυσα μία ξεγυρισμένη ρεβυθάδα, που είχα καιρό να φάω, ενώ ο Τζών, από την άλλη, "καθάρισε" μία τρυφερότατη μοσχαρίσια γάλακτος.

Ιδιαίτερα εντυπωσιακό ήταν το γεγονός ότι το μέρος ήταν συνεχώς γεμάτο όσο ήμασταν εκεί (καίτοι καθημερινή), με πολύ και διαφορετικό κόσμο να πηγαινοέρχεται - από executives από τις εταιρείες της περιοχής, μέχρι ντόπιους, αλλά και αρκετούς σαν κι εμάς, που ήρθαν από πιο μακριά επί τούτου. Αρκετοί ήταν και οι τακτικοί - ενδεχομένως και καθημερινοί πελάτες. Απ' ότι παρατήρησα δουλεύει και πολύ "πακέτο", για τους φαν από την ευρύτερη περιοχή.

Υπολογίζω ότι το κόστος ενός χορταστικού γεύματος στον Κίτσουλα δεν ξεπερνάει τα 20, άντε τα 25 Ευρώ. Όπως φαίνεται και στην καρτούλα, ο Κίτσουλας βρίσκεται στην οδό Φιλικής Εταιρείας (προσοχή: μονόδρομος που δεν μπαίνει από την Εθνικής Αντιστάσεως), στον αριθμό 25, στο Χαλάνδρι. Το τηλέφωνο είναι το 210-6814798 και είναι απαραίτητο για κρατήσεις τα Σαββατοκύριακα.


9/17/2008 04:58:37 am

Ωπ! Στα υπ' οψιν.
Ανορεχτους σας βρισκω παντως. Να ειστε καλα και να μας ενημερωνετε, Δ.

Reply
Nassos
9/17/2008 07:25:25 am

Επανερχόμενος σε κάποιο σχόλιο που ετέθη από αναγνώστη σας προ ημερών, έχω την εξής παρατήρηση να κάνω..
Είναι τυχαίο που 'ταβερνεία' όπως ο Κίτσουλας δεν υπάρχουν σε γνωστά περιοδικά του χώρου της εστίασης;...
Οπότε αν δεν ενημερωνόμαστε και από αλλότρια μέσα ενημέρωσης, δεν θα μέναμε σε μία γκρίζα-ενδιάμεση κατάσταση αναφορικά με την γαστρονομική μας γνώση;..
Γιατί δεν φαντάζομαι ότι ο Κίτσουλας θα έμπαινε ποτέ στον κόπο να καταβάλει το ανάλογο αντίτιμο για να διαφημισθεί...

Reply
9/17/2008 07:35:42 am

@Despinarion:
Ο Κίτσουλας πρέπει να τεθεί οπωσδήποτε στα υπόψιν, πρόκειται για ένα από τα πιο αυθεντικά μέρη του είδους του με σταθερή πορεία δεκαετιών...
Η ανορεξία (δυστυχώς) δεν είναι επιλογή, αλλά ανάγκη, καθότι πρέπει να χαθούν πολλά κιλά από τις διακοπές...
Πάντως ένημερώθηκα από εσάς για την Σμαράγδα, και έχω τη φρικτή υποψία ότι θα με αναγκάσετε να "απατήσω" το αγαπημένο μου - εδώ και καιρό - στέκι, το Ψάριστον... :-)

Reply
9/17/2008 07:39:39 am

@Nassos:
Παρότι το σχόλιο στο οποίο αναφέρεσαι μου άρεσε γιατί πυροδότησε έναν έντονο διάλογο και έδωσε ένα "kick" στη σελίδα αυτή, προσπαθώ να μη το λάβω περαιτέρω υπόψη. Αλλιώς θα σταματήσω να γράφω για πράγματα που ανακάλυψα/δοκίμασα/αγάπησα, μήπως και παρεξηγηθώ και δώσω την εντύπωση ότι - αφού ζούμε στην Ελλάδα, άλλωστε - "τα παίρνω" από παντού, συμπεριλαμβανομένου ακόμα και του συμπαθέστατου "Κίτσουλα"!... :-)

Reply
Nassos
9/17/2008 08:29:20 am

Μα πάντοτε στην Ελλάδα δεν είμασταν αξιοκρατικοί στις διαδικασίες και καλόπιστοι;...
Αν δεν κάνω λάθος στην ελληνική ιστορία-δυστυχώς-υπάρχει αυτή η τακτική..
Ροκανίζω τα πόδια του γίγαντα που ορθώνεται μπροστά μου και έτσι νομίζω ότι μπορώ να καταφέρω να τον φέρω πιο κοντά στο ύψος μου...

Αν δεν μας κάνατε τις προτάσεις σας, θα μέναμε στην πληροφόρηση των περιοδικών που κάποτε ασχολούντο με τον κινηματογράφο και την εστίαση και τώρα έχουν από διακοπές μέχρι και το πού να φτιάχνουμε τα φορεματάκια από τις χαλασμένες κρυστάλλινες κούκλες που είχαν οι γιαγιάδες μας...
(και όμως υπήρχε ρητή αναφορά σε ένα τέτοιο θέμα σε εβδομαδιαίο περιοδικό που ασχολείται με τον κινηματογράφο κτλ την περασμένη Πέμπτη...)

Reply
9/17/2008 08:32:41 am

Φοβερή μορφή ο Κίτσουλας, σχεδόν cult πλέον, πραγματικά σταθερή αξία στο φαγητό εδώ και δεκαετίες. Κυριακή μεσημέρι μπορεί να τον απολάυσει κανείς σε όλο του το μεγαλείο: το μαγαζί ασφυκτικά γεμάτο, κυρίως με οικογένειες, σχεδόν δε χωράς να κάνεις πίσω τη καρέκλα σου, παιδάκια τρέχουν από δω κ' από κει, ο Κίτσουλας τραγουδάει σε κάποιο τραπέζι ενώ παίρνει παραγγελία. Για πολλούς ένα τέτοιο σκηνικό είναι συνώνυμο της ταλαιπωρίας, για μένα όμως και για τόσους άλλους αντιπροσωπεύει το αυθεντικό αλλά και το νοσταλγικό αφού συνηθίζαμε να πηγαίνουμε εκεί οικογενειακώς με θείους, θείες, γιαγιάδες και παπούδες.
Μου προξενεί εντύπωση πάντως όταν συναντώ ανθρώπους που δεν ξέρουν τον Κίτσουλα, κ' ας μην έχει διαφημιστεί ποτέ και πουθενά. Χαίρομαι πολύ που αναφέρθηκε εδώ, "για να μαθαίνουν οι νεώτεροι και να θυμούνται οι παλαιότεροι". Μου φαίνεται θα κάνουμε μια βόλτα την Κυριακή... ;)

Reply
9/17/2008 08:00:05 pm

Τρελλαίνομαι για αυτά τα ταβερνεία! Όπως ο Μπαρμπαγιάννης στα Εξάρχεια π.χ. Σταθερή ποιοότητα. Χαίρομαι που θα προσθέσω και άλλο ένα στο ρεπρετόριο. Στον "Κώστα" στην Κάτω Κηφισιά (Πλατεία Θανόπουλου κοντά)έχεις πάει?Σούπερ φαγητό, πάμε με τους γονείς μου 20 χρόνια. Τηλ 210 8075375. Φημίζεται για τα σουβλακια καλαμάκι, αλλά κανεις και φοβερά μαγειρευτά.

Reply
9/18/2008 06:00:16 am

@Ioanna:
Κι εγώ την καταβρίσκω με αυτά τα ταβερνεία. Τον Κώστα στην Κάτω Κηφισιά ομολογώ ότι δεν τον ξέρω, αλλά αυτό μπορεί να αλλάξει πολύ εύκολα... Thanks for the tip!

Reply
9/18/2008 06:04:46 am

@ Kostas P:
"Σχεδόν cult" είναι απόλυτα ταιριαστός χαρακτηρισμός για τον Κίτσουλα!

Καλή διασκέδαση/όρεξη την Κυριακή, και αν υπάρξει τίποτα αξιοσημείωτο ή ευτράπελο περιμένουμε εντυπώσεις!...

Reply
9/18/2008 06:23:18 pm

Απέχω τα τελευταία χρόνια λόγω πολυκοσμίας (καθημερινή είναι σίγουρα καλύτερα αλλά δεν μου προκύπτει). Παλιά δεν έκανε και κρατήσεις, απ' ό,τι κατάλαβα έχει αλλάξει αυτό.

ReplyLeave a Reply.