Το σκεφτόμουν εδώ και μέρες ότι σιγά-σιγά θα έπρεπε να αρχίσουμε να δοκιμάζουμε κρασιά εσοδείας 2008. Από το νέο κόσμο προφανώς, όπου ο τρύγος έχει τελειώσει μέχρι τον Απρίλιο, οπότε είναι λογικό το κρασί να φτάνει σιγά-σιγά και σ' εμάς.

Η ετικέτα που έψαχνα για να κάνω το "ποδαρικό" του χρόνου βρέθηκε με τη δεύτερη. Και είναι Ελληνική. Εκ Νοτίου Αφρικής, βεβαίως βεβαίως. Όπως θα καταλαβαίνατε ακόμα και αν δεν το μαρτυρούσαν οι φωτογραφίες, πρόκειται για το Escapades Sauvignon Blanc 08 των Γεροβασιλείου-Τσακτσαρλή-Σολδάτου από το οινοποιείο τους στο Stellenbosch, που παρελήφθη μόλις την προηγούμενη εβδομάδα.

Για όσους έχουν ήδη δοκιμάσει την περυσινή ετικέτα, η συνταγή είναι η ουσιαστικά η ίδια. Τυπικό νεοκοσμίτικο Sauvignon Blanc, με εντυπωσιακά αρώματα σε μύτη και στόμα, τα οποία χαρακτηρίζονται αυστηρά "πράσινα": πιπεριά, γρασίδι, σπαράγγι. Ακόμα και τα αρώματα εσπεριδοειδών στο βάθος είναι κι αυτά πράσινα: νεράτζι, lime. Επιπλέον έχει έντονη οξύτητα και πολύ ευχάριστη διάρκεια. Είναι τυπικό κρασί μίας σχολής που θα ξένιζε ή και θα απωθούσε τους σκληροπυρηνικούς του Bordeaux ή του Sancerre (τους purists, όπως τους λέμε στα μέρη μου), από την άλλη όμως κερδίζει τόσο τους νεοκοσμικούς, όσο και τους ανοιχτόμυαλους και παρθένους ουρανίσκους. Χτες, όταν το δοκιμάσαμε με μεγαλούτσικη παρέα, κάποιοι το άφησαν και γύρισαν στο κρασί που έπιναν προηγουμένως, ενώ άλλοι (οι περισσότεροι) με ρωτούσαν εναγωνίως που μπορούν να το προμηθευτούν.

Εγώ χάρηκα, όχι μόνο επειδή "σπάσαμε το ρόδι", αλλά και επειδή η συγκεκριμένη δουλειά (εγώ αγαπώ και τους δύο κόσμους, οπότε το ήπια με ευχαρίστηση) συνεχίζεται με σταθερότητα και συνέπεια. Όχι βέβαια ότι θα περίμενε κανείς κάτι διαφορετικό από τους συντελεστές της...

Εντύπωση μου προκάλεσε πάντως το γεγονός ότι το κρασί δεν είναι σφραγισμένο με βιδωτό πώμα stelvin (όπως θα περίμενε κανείς, αλλά και όπως κυκλοφορεί στο εξωτερικό). Για την Ελληνική αγορά, απ' ότι πληροφορήθηκα, κυκλοφορεί κατ' εξαίρεση με φελλό, γιατί ο Έλληνας καταναλωτής δείχνει να εξακολουθεί να θεωρεί το stelvin ένδειξη χαμηλής ποιότητας στο κρασί.

Το Escapades Sauvignon Blanc 2008 εισάγεται, όπως όλη η σειρά Escapades, από την εταιρεία ΟΙΝΟΚΟΣΜΟΣ. Ως εκ τούτου, διατίθεται κατ' αρχάς από την Κάβα ΚΥΛΙΞ στο Κολωνάκι (Καρνεάδου 20 / 210-7245143), καθώς και από άλλα επιλεγμένα σημεία. Η τιμή του στο ράφι είναι €18.


9/21/2008 08:39:37 pm

Μου αρέσει πολύ η περιγραφή που δίνεις, γιατί παραπέμπει σε συγκεκριμένα στυλ. Και, τελικά, το Sauv.Blanc μπορεί να δώσει πολύ διαφορετικά κρασιά, για πολύ διαφορετικά γούστα. Σύμφωνα με την περιγραφή, εγώ δεν θα ενθουσιαστώ. :)

Το Fume του Γεροβασιλείου πάντως δεν θα το χαρακτήριζα εκρηκτικά νεοκοσμίτικο. Ίσως απλά θέλουν να προσεγγίσουν την ίδια ποικιλία με άλλο τρόπο - η πιο απλή εξήγηση είναι πάντα και η πιο πιθανή.

Reply
9/21/2008 09:10:21 pm

Όποιοδήποτε fume κρασί εξ ορισμού δεν μπορεί να έχει την εκρηκτική αρωματικότητα ενός φρέσκου, λόγω των δευτερογενών πιο μεστών αρωμάτων που δίνει η παραμονή στο βαρέλι. Το fume του Γεροβασιλείου δεν ακολουθεί Νεοκοσμίτικο στυλ και λόγω φιλοσοφίας του συγκεκριμένου κτήματος, αλλά και λόγω γεωγραφικής τοποθεσίας - η Επανωμή παραμένει φανατικά στον παλαιό κόσμο. :-)

Σε πείσμα βεβαίως όλων αυτών, υπάρχουν κάποια ελληνικά Sauvignon Blanc που προσεγγίζουν (ως ένα βαθμό) το νεοκοσμίτικο στυλ: αναφέρομαι στο Λευκό Βιβλία Χώρα (που βέβαια έχει και ένα 40% Ασύτρικο) από το ίδιο δίδυμο, αλλά και στο λευκό Κτήμα ΑΛΦΑ (100% Sauvignon Blanc).

Reply
wine-maniac
10/2/2008 11:10:58 pm

Καλά όλα αυτά!
Μπορεί όμως κάποιος να μου πει γιατί εδώ 18 € και στη Σουηδία 14,21 €?
Για του λόγου το αληθές: http://www.wine-searcher.com/wine-select.lml
(WINE NAME: ESCAPADES, VINTAGE: 2008)

Reply
10/8/2008 02:51:51 am

Καλή ερώτηση, και ομολογώ ότι δεν γνωρίζω την απάντηση...

Ξέρω πάντως ότι ο Σολδάτος, που είναι η εμπορική δύναμη της τριάδας του Escapades έχει τη βάση του στη Σουηδία, όπου θεωρείται πολύ μεγάλη δύναμη. Νομίζω μάλιστα ότι για τα συγκεκριμένα κρασιά η πρώτη και κύρια χώρα εξαγωγής είναι η Σουηδία και ότι δεν απορροφάται εκεί διοχετεύεται σε άλλες αγορές.

ReplyLeave a Reply.