Μια ευχάριστη έκπληξη επεφύλαξε το Wine Spectator σε όλους τους φανατικούς "τυράδες" (όπως εγώ) στο τεύχος της 30ης Σεπτεμβρίου. Το κεντρικό άρθρο του τεύχους έχει τίτλο "100 Great Cheeses", ενώ το μεγαλύτερο μέρος του περιοδικού είναι αφιερωμένο στο τυρί - με μυστικά, συνταγές, αλλά και με συμβουλές για απολαυστικούς συνδυασμούς τυριών και κρασιών.

Ξέρω κάποιους οι οποίοι δεν αντέχουν το τυρί σε οποιαδήποτε μορφή του. Εγώ, από την άλλη, ανήκω στο άλλο άκρο. Ποτέ δεν έχω αρνηθεί να δοκιμάσω κάποιο τυρί, αλλά είναι και ελάχιστα τα τυριά που έχω κρίνει ότι δεν μου αρέσουν.

Το ομώνυμο άρθρο του Wine Spectator αριθμεί 100 πραγματικά ενδιαφέροντα τυριά, από όλο τον κόσμο. Ανάμεσά τους είναι κάποια τόσο "ψαγμένα", που είμαι σίγουρος ότι ακόμα και οι πιο φανατικοί τυρόφιλοι θα τα μαθαίνουν για πρώτη φορά. Και επειδή ξέρω τι θα με ρωτήσετε, σας προλαβαίνω: ναι, η Ελλάδα εκπροσωπείται στην επιλογή αυτή, δυστυχώς όμως με μόλις ένα τυρί (σε αντίθεση με την Ιταλία, τη Γαλλία, την Ελβετία και την Αμερική, μεταξύ άλλων, που αναφέρονται πολλάκις). Το τυρί αυτό είναι η φέτα με προέλευση από τον Βίκο, την οποία ο συγγραφέας εκθειάζει, ενώ προτείνει αναμενόμενους συνδυασμούς, όπως με Μοσχοφίλερο ή Ασύρτικο.

Είναι κρίμα που, πέραν της φέτας που είναι ευρέως γνωστή ως τουριστικό και εξαγωγικό προϊόν, τα τόσα άλλα ενδιαφέροντα και πραγματικά ιδιαίτερα τυριά μας βρίσκονται ακόμα εκτός του ραντάρ της διεθνούς γεύσης. Ακόμα πιο στενάχωρο όμως είναι το γεγονός ότι ακόμα και οι επαγγελματίες του χώρου δεν γνωρίζουν ότι η φέτα είναι προϊόν με προστατευόμενη ονομασία προέλευσης (Π.Ο.Π.). Επίκαιρο παράδειγμα ο συγγραφέας του εν λόγω άρθρου, ο οποίος, θέλοντας να αναδείξει τη συγκεκριμένη φέτα από τον Βίκο, δηλώνει ότι ξεπερνάει σε γεύση κάθε φέτα Αμερικάνικης προέλευσης, καθώς οι Αμερικάνοι παραγωγοί φέτας μάλλον δεν έχουν πιάσει τη συνταγή σωστά.

Ελπίζω ότι η κατάσταση αυτή δεν θα αργήσει να αλλάξει. Εν τω μεταξύ, σας συνιστώ ανεπιφύλακτα να διαβάσετε το τελευταίο post στο blog του Καλοφαγά φίλου Peter (Παντελή) Minaki από τον Καναδά, ο οποίος όχι μόνο παραθέτει μία νοστιμότατη συνταγή για κοχυλάκια ζυμαρικά με φρέσκια ντομάτα και φέτα, αλλά παραθέτει και link με την επίσημη εξήγηση για την προστατευόμενη προέλευση της φέτας. Όλα αυτά θα τα βρείτε κάνοντας κλικ σε αυτό εδώ το link.


9/27/2008 05:17:20 pm

Κι εγώ τρελλαίνομαι για τυριά! Δεν μπορω καν να σκεφτώ κάποιο που να μην μου αρέσει. Πάντως φταίμε λίγο κι εμεις που δεν διαφημίζουμε τα τυριά μας όσο πρέπει.

Reply
9/27/2008 11:52:24 pm

Έχεις δίκιο. Εγώ πιστεύω ότι χρειάζεται μεγαλύτερη εξωστρέφεια από την πλευρά των παραγωγών/τυροκόμων, αλλά και ανάπτυξη της γνώσης, της κουλτούρας και της άποψης από την πλευρά των καταναλωτών. Βέβαια και τα δύο αυτά είναι αλληλένδετα...

Reply
9/28/2008 02:57:37 am

Είναι αλήθεια πως η Ελλάδα παράγει κάποια πολύ αξιόλογα τυριά των οποίων η φήμη δυστυχώς δεν ξεπερνά τα σύνορα σε καμία περίπτωση και είναι κρίμα.
Το σχόλιό σας κύριε Λέλεκα τα λεει όλα. Ας ελπίσουμε πως εξέλιξη της οινικής κουλτούρας και άποψης θα συμπαρασύρει και την "τυροκομική" κουλτούρα,αν μπορούμε να το πούμε έτσι...

Reply
9/28/2008 11:40:51 pm

Εγώ βλέπω με χαρά να υπάρχει μία αυξανόμενη κουλτούρα γαστρονομίας γενικότερα (άλλοτε αυθεντική και άλλοτε εικονική, αλλά το αποτέλεσμα μας νοιάζει) που ευτυχώς συμπαρασύρει το κρασί, το τυρί και πολλά άλλα προϊόντα και στοιχεία που συνθέτουν το όμορφο παζλ της ευζωίας.

Ειδικά με το τυρί πάντως, πρέπει κι εμείς να γίνουμε πιο επιλεκτικοί, και εκείνοι που μας προμηθεύουν να αρχίσουν να απευθύνονται σε ένα πιο υψηλού επιπέδου κοινό.

Για παράδειγμα, αντί να πηγαίνει ο πελάτης στη βιτρίνα των τυριών στο σούπερ μάρκετ ή στο παντοπωλείο και να ζητάει απλά "μισό κιλό γραβιέρα", να ξέρει και να ζητάει κάποια πιο συγκεκριμένη από τις τόσες διαφορετικές και πραγματικά αξιόλογες, όπως πολύ σωστά λέτε, γραβιέρες που έχουμε. Ακόμα όμως κι αν ο πελάτης δεν ξέρει, οφείλει να ξέρει ο υπεύθυνος ότι υπάρχουν παρεμφερή τυριά από διαφορετικό τύπο γάλακτος, διαφορετικής (ή μη) παλαίωσης, με αρκετά διαφορετικά γε&

Reply
9/28/2008 11:41:51 pm

...γευστικά χαρακτηριστικά, συνδυασμούς αλλά και χρήσεις.

Reply
NADIA MARMPENA
10/13/2008 11:02:17 pm

ΠΟΥ ΜΠΟΡΩ ΝΑ ΒΡΩ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ ΤΟ WINE SPECTATOR?

Reply
10/13/2008 11:32:40 pm

Σε πρακτορεία ξένου τύπου (π.χ. Ελευθερουδάκης NewsStand) και σε μεγάλα περίπτερα που πωλούν ξένες εφημερίδες και περιοδικά. Και βέβαια στο Internet, στη διεύθυνση www.winespectator.com.

Reply



Leave a Reply.