Ποιος είπε ότι οι κριτικοί οίνου δεν ασκούν σημαντική επιρροή στους καταναλωτές, αλλά και στις εταιρείες που προμηθεύουν με κρασί τις κάβες και τα εστιατόρια; Εγώ προσωπικά παρακολουθώ έναν συγκεκριμένο, τον Γιαπωνέζο Shizuku Kanzaki, ο οποίος παίζει στην κυριολεξία την ασιατική αγορά του κρασιού στα δάχτυλα!

Ο Shizuku λοιπόν, από το 2004 μέχρι σήμερα... λύνει και δένει στην Άπω Ανατολή. Πρόσφατα έκανε μία απλή αναφορά σε ένα Νεοζηλανδέζικο Riesling του 2006 και μέσα σε λίγες ώρες οι διανομείς του συγκεκριμένου κρασιού στην Ιαπωνία έσπασαν κάθε ιστορικό ρεκόρ πωλήσεων! Κάποια άλλη φορά δοκίμασε ένα κρασί από μία άγνωστη για την Ασιατική αγορά Appellation της Γαλλίας, και μέσα σε χρόνο μηδέν όλες οι ετικέτες της συγκεκριμένης περιοχής εξαφανίστηκαν από τα ράφια της Taiwan!

Ποτέ ξανά στα χρονικά των Ασιατικών αγορών ένας μόνο κριτικός δεν έχει ασκήσει τέτοια επιρροή,
ουσιαστικά αναγκάζοντας εταιρείες εισαγωγής, μπαρ, εστιατόρια, μέχρι και αεροπορικές εταιρείες να προσαρμόζουν τις οινικές τους επιλογές σύμφωνα με τα δικά του γούστα. Αρκεί να σκεφτεί κανείς ότι στην Κορέα το κρασί πριν την εμφάνιση του Shizuku Kanzaki αντιπροσώπευε με το ζόρι το 30% του τζίρου των καταστημάτων οινοπνευματωδών - το ποσοστό αυτό στην μετά-Shizuku εποχή έχει πλέον ξεπεράσει το 80%! Όλα αυτά τα φαινόμενα μάλιστα αναμένεται να ενταθούν ακόμα περισσότερο καθώς η ζωή του Shizuku Kanzaki πρόκειται σύντομα να μεταφερθεί στον κινηματογράφο αλλά και στην τηλεόραση, ενώ οι πιο λαμπροί ζεν-πρεμιέ της έβδομης τέχνης στην Ασία... σφάζονται για να πάρουν τον ρόλο του πρωταγωνιστή.

Υπάρχει βέβαια μία λεπτομέρεια που δεν σας έχω πει ακόμα... Ο Shizuku Kanzaki δεν ζει... στον κόσμο των ζωντανών, ανάμεσά μας, αλλά σε ένα κόμικ manga εβδομαδιαίας κυκλοφορίας! Ο (εικονιζόμενος) δισδιάστατος οινοκριτικός και σομελιέ είναι πνευματικό τέκνο δύο δημιουργικών σκιτσογράφων στην Ιαπωνία (δύο αδέλφια που είναι γνωστά μόνο με το καλλιτεχνικό ψευδώνυμο Tadashi Agi). Ο ήρωας του καρτούν έχει βάλει σκοπό της ζωής του να ανακαλύψει τους "12 Αποστόλους" αλλά και τις "Σταγόνες του Θεού", δεκατρία μυθικά κρασιά τα οποία αναφέρονται στη διαθήκη του κορυφαίου οινογνώστη πατέρα του. Και κάθε εβδομάδα, ενώ το ψάξιμό του συνεχίζεται χωρίς σταματημό, δοκιμάζει διάφορα κρασιά τα οποία οι αναγνώστες και θαυμαστές του σπεύδουν να αγοράσουν, για να μπουν έτσι - έστω και για μερικές στιγμές (μερικές γουλιές, καλύτερα...) στη ζωή του cult
αυτού ειδώλου.

Περιττό να πούμε ότι ειδικά το γυναικείο φύλο δείχνει μία ιδιαίτερη αδυναμία στις περιπέτειες του ωραίου και μοιραίου Shizuku Kanzaki, και απαρτίζει την πλειονότητα του fan club του. Μάλιστα οι θέσεις στις σχολές σομελιέ και τα σεμινάρια οινογνωσίας στην Ιαπωνία έχουν εξαντήθεί εδώ και καιρό λόγω της μεγάλης προσέλευσης από γυναίκες κυρίως, και οι λίστες αναμονής έχουν αρχίσει να γεμίζουν...

Δεν νομίζω ότι θα μπορούσε ένα αντίστοιχο φαινόμενο να πάρει τέτοιες διαστάσεις στον Δυτικό κόσμο όπου το comic culture είναι αρκετά διαφορετικό. Δεν φαντάζομαι λοιπόν ότι ο μεγάλος Robert Parker έχει άμεσα σχέδια για τη δημιουργία κόμικ γύρω από τις δοκιμές του, προκειμένου να αυξήσει την ήδη μεγάλη επιρροή του ακόμα περισσότερο. Εγώ πάντως σκέφτομαι πως ό,τι φέρνει τον κόσμο πιο κοντά στο κρασί, ακόμα κι αν αυτό είναι ένα κόμικ, δεν μπορεί παρά να είναι καλό. Διαφωνείτε;

Για τους περίεργους, τους φαν των κόμικς Manga, αλλά και τους επίδοξους Έλληνες φαν του Shizuku Kanzaki, τα τεύχη του κόμικ "Les Gouttes de Dieu" (Οι Σταγόνες του Θεού) πωλούνται σε τόμους από το Γαλλικό Amazon. Θα τους βρείτε κάνοντας κλικ σε αυτό εδώ το link.


10/24/2008 10:13:51 pm

Πριν μερικές βδομάδες συνάντησα μία γιαπωνέζα δηοσιογράφο που μου έδειξε ένα από τα τεύχη του κόμικ αυτού και ενθουσιάστικα με τον επαναστατικό αυτό τρόπο προσέγγισης του κρασιού. Παρέλειψε όμως να μου πει το πιο σημαντικό! Ότι κυκλοφορεί και σε γαλλική έκδοση! Μπαίνει λοιπόν και αυτό στην λίστα αγορών μαζί με το desert island wine!

Reply
10/24/2008 11:56:46 pm

Ο πιο μάγκας Έλληνας παραγωγός θα στείλει στους Tadashi Agi ένα Magnum δώρο και θα περιμένει να κάνει την τύχη του!

Reply
10/25/2008 01:23:38 am

Το πρώτο τεύχος από τις "σταγόνες του θεού" και το desert island wine έχουν περάσει πλέον από την λίστα επιθυμιών μου στην βιβλιοθήκη μου! Ευχηθείτε μου καλή ανάγνωση!
Πολύ προσιτές τιμές. 20ευρώ για τα 2 (11,5 και 8,5).
Merci για την πληροφόρηση κ.Λέλεκα!

Reply
10/25/2008 02:36:09 am

Παρακαλώ και καλή απόλαυση και στα 2!...

ReplyLeave a Reply.