Στο θέμα "Κοψίδια Βορείων Προαστίων", μπορεί η Σταμάτα να έχει την πρωτοκαθεδρία, αλλά εμείς οι ντόπιοι δεν περιφρονούμε την λιγότερο γνωστή Ροδόπολη. Γι αυτό και χτες που η παρέα ήθελε παΐδια και τα συναφή, το ραντεβού δόθηκε στη "Βλάχικη Γάστρα" του Γούλα με συνοπτικές διαδικασίες.

Είχαμε καιρό να βγούμε αντροπαρέα και ήταν πολύ ωραία. Και ενώ στην αρχή, όταν κανονίζαμε που θα πάμε, ακούστηκαν διάφορα ονόματα trendy bar-restaurant στο Κέντρο, τελικά αποδείχτηκε ότι η χασαποταβέρνα και το κοψίδι ήταν μονόδρομος.

Ο Γούλας είναι τυπική ταβέρνα της περιοχής. Σαββατοκύριακα (ειδικά ηλιόλουστα Κυριακάτικα μεσημέρια), αργίες, κλπ, γίνεται εκεί λαϊκό προσκύνημα. Το μενού είναι πολύ κλασικό: σαλάτες, φρέσκες τηγανητές πατάτες και κολοκυθάκια, κοκορέτσι και κρέας της ώρας με έμφαση στο παϊδάκι και το νοστιμότατο μπιφτέκι. Σπεσιαλιτέ βέβαια του καταστήματος είναι, όπως προδίδει και το όνομά του, το κατσίκι στη γάστρα (όπου σιγοψήνεται και λιώνει πάνω στο κόκκαλο), το οποίο όμως είναι καλό να κάνει κανείς reservé
από πριν γιατί είναι ιδιαίτερα δημοφιλές.


Δεν σας είπα το καλύτερο όμως. Χτες ανακάλυψα ότι ο Γούλας λειτουργεί και σε στυλ ΒΥΟΒ (Bring Your Own Bottle). Είχα πάρει μαζί μου κάποιες φιάλες Syrah Μανουσάκη 04, τις οποίες μετά χαράς μας άφησε να ανοίξουμε, χωρίς έξτρα χρέωση και παρότι πουλάει ο ίδιος χύμα κρασί, μπίρες, κλπ. Είναι γεγονός βέβαια ότι ως παρέα είμαστε όλοι ιδιαίτερα... φαγανοί, οπότε η κατανάλωση σε φαγητό που κάναμε στην ταβέρνα ήταν ιδιαιτέρως σοβαρή.

Ενώ έχω στη συλλογή μου και παλαιότερες χρονιές του Syrah Μανουσάκη, διάλεξα το 04 για να έχει ακόμα ικανό... οπλοστάσιο τανινών για να κάνουν καλά το κρέας μας. Και δεν είχα άδικο. Μπορεί ως κρασί να ήταν αρωματικότατο και ιδιαίτερα φίνο, οι τανίνες του όμως έπαιξαν χτες το βράδυ... άγριο ξύλο με τα παϊδάκια και το κατσίκι, και το αποτέλεσμα ήταν εξαιρετικό.

Ως είθισται, ο Γούλας μας έβγαλε στο τέλος πρόβειο γιαούρτι της περιοχής στο πήλινο με γλυκό του κουταλιού, και φρούτα. Το κατά κεφαλήν κόστος ήταν γύρω στα €30, χωρίς, βεβαίως, κόστος κρασιού (πολλών όμως αναψυκτικών για τη χώνεψη), αλλά με το κόστος του... κοπαδιού που θυσιάστηκε για πάρτη μας.

Το συμπέρασμα της ιστορίας μας είναι ότι αν σε κάποιο μέρος που έχουμε καλή πελατειακή σχέση (και το οποίο δεν... δουλεύει πολύ το κρασί έτσι κι αλλιώς) ξέρουμε ότι θα κάνουμε μεγάλη και καλή κατανάλωση στο φαγητό, αξίζει τον κόπο να διερευνήσουμε το ενδεχόμενο να φέρουμε το δικό μας κρασί, προκειμένου να έχουμε μία ακόμα καλύτερη και πιο ολοκληρωμένη εμπειρία.

Αν θέλετε να δοκιμάσετε την Βλάχικη Γάστρα του Γούλα, θα την βρείτε στη διεύθυνση Κολοκοτρώνη 14 στη Ροδόπολη Αττικής. Το τηλέφωνο επικοινωνίας είναι 210-6210165.


11/8/2008 04:13:41 am

Εξαιρετική η ιδέα του BYOB!
Φυσικά για τον Νόστο δεν έχω σχόλια. Αγαπημένος ο Μανουσάκης.
Στην τελευταία έξοδο της δικής μου ανδροπαρέας σε αντίστοιχο κοψιδάδικο, έρχεται ο νεαρός σερβιτόρος με έναν τεράστιο δίσκο γεμάτο σαλάτες ωμές και βραστές. Έφυγε άπραγος!
Η παραγγελία είχε μόνο κρέας, πατάτες και φέτα. Ωραία ήταν!

Reply
11/9/2008 05:12:01 pm

Λοιπόν, στο ταβερνάκι με τα ψάρια που πάμε στην ν. ερυθραία (η καλή παρέα) έχουν το πιο χυδαίο χύμα κρασί στον κόσμο, οπότε πάντα πίνουμε ουζάκι. Την επόμενη φορά με βλέπω με μια ωραία Σαντορίνη παραμάσχαλα! Πάντως τον Γούλα θα τον δοκιμάσω σύντομα, φαίνεται κόλαση...

ReplyLeave a Reply.