"Κρατάει χρόνια αυτή η κολώνια", λέει το τραγούδι, αλλά κρατάει δεκαετίες η αγάπη του θρυλικού υπερ-πράκτορα James Bond με τη Σαμπάνια Bollinger. Μια αγάπη που ξεκίνησε στο Live and Let Die το 1973, και συνεχίζεται με την ίδια ένταση μέχρι και το τελευταίο Quantum of Solace.

Στη συζήτηση που είχα με τον Πρόεδρο του Οίκου Bollinger στο Λονδίνο, είχα σκοπό να τον ρωτήσω για τη σχέση του Οίκου με τα έργα James Bond, αλλά με πρόλαβε εκείνος! Εντυπωσιάστηκα λοιπόν όταν έμαθα ότι δεν πρόκειται για αυτό που ονομάζουμε στο marketing "product placement", δηλαδή την επί πληρωμή εμφάνιση/χρήση ενός προϊόντος σε μία ταινία. Αντιθέτως, συμβαίνουν τα εξής εντυπωσιακά: Αφ' ενός οι ίδιοι οι παραγωγοί της ταινίας ζήτησαν από την Bollinger να γίνει η "επίσημη" Σαμπάνια του James Bond. Αφ' ετέρου, η Bollinger δεν πληρώνει το παραμικρό σε χρήμα για τη συμφωνία αυτή (για μερικές κάσες Σαμπάνια βεβαίως, ούτε λόγος...).

Ο λόγος που ο James Bond επέλεξε την Bollinger είναι αρκετά προφανής... Είναι luxury brand Σαμπάνια, αλλά προτιμάται από τους connaisseurs, και όχι απλά από εκείνους που θέλουν να εντυπωσιάσουν ανοίγοντας κάτι ακριβό... Επιπλέον η Bollinger έχει από το 1884 την επίσημη "βούλα" του Βρετανικού θρόνου, και έτσι είναι ταγμένη και αυτή, όπως και ο James, στην υπηρεσία του Στέμματος... Παρεμπιπτόντως, επειδή ρώτησα και για την προέλευση του ονόματος Bollinger, πρέπει να σας πω ότι είναι Γερμανική, γιατί αυτή ήταν η καταγωγή του ιδρυτή του Οίκου, το 1829. Έτσι, αν θέλουμε να είμαστε σωστοί πρέπει να το αποδίδουμε με Γερμανική προφορά (δηλαδή Μπόλινγκερ). Ωστόσο είναι εξίσου σωστό να χρησιμοποιήσουμε Αγγλο-Σαξωνική (Μπόλιντζερ) ή και Γαλλική (Μπολανζέ) προφορά. Για μεγαλύτερη ευκολία, βέβαια, οι φίλοι της την φωνάζουν απλά "Bolly" και το θέμα τελειώνει εκεί.

Τέλος, για να γιορτάσει την 25ετή επέτειό της με τον James Bond, η Bollinger κυκλοφόρησε πρόσφατα ένα Magnum της La Grande Année 1999 σε ειδική επετειακή συσκευασία από μέταλλο, στο σχήμα της σφαίρας του αγαπημένου όπλου του James, του Walther PPK. Η σφαίρα ανοίγει και βγαίνει από μέσα η φιάλη, από ένα ειδικά διαμορφωμένο "συρτάρι". Αφού καταναλωθεί η Σαμπάνια, η συσκευασία μπορεί να χρησιμοποιηθεί σαν μία πολύ κομψή μπιζουτιέρα - δύσκολα θα την πετάξει κάποιος άλλωστε, αφού για να την αποκτήσει θα έχει πληρώσει €3500 περίπου. Αξίζει να πούμε βέβαια ότι μόλις 200 τέτοιες "σφαίρες" έχουν κατασκευαστεί, και έχουν σχεδόν όλες πλέον εξαντληθεί. Οι ελάχιστες που έχουν απομείνει θα πωλούνται πλέον κατά καιρούς σε δημοπρασίες για φιλανθρωπικούς σκοπούς...

clickable photos:

Leave a Reply.