Μπορεί να μη μας ξετρελλαίνει η ιδέα της θεαματικής τους ανόδου, αλλά είναι γεγονός: τα Πορτογαλέζικα κρασιά έχουν πλέον κατακτήσει τον κόσμο. Δύσκολα πλέον θα βρεις κανείς λίστα κρασιών καλού εστιατορίου σε οποιαδήποτε μεγάλη πόλη του κόσμου, αφιέρωμα σε μεγάλο διεθνές περιοδικό ή διεθνή βράβευση που δεν θα περιλαμβάνει τουλάχιστον ένα κρασί από την Πορτογαλία.

Και αν λέω ότι για εμάς τους Έλληνες η ανάπτυξη του Πορτογαλέζικου είναι μία πονεμένη ιστορία, είναι επειδή η μικρή αυτή χώρα, από την είσοδό της στην τότε ΕΟΚ (το 1986, πολύ αργότερα από εμάς) και μετά, αξιοποίησε τους κοινοτικούς πόρους τέλεια και ανέπτυξε φοβερές υποδομές για την υποστήριξη του κρασιού της, με στόχο να το αναγάγει σε εθνικό εξαγωγικό προϊόν. Και πράγματι, αν αναλογιστεί κανείς που βρισκόταν το Πορτογαλέζικο κρασί (πλην του Port) πριν από 20 χρόνια (βλέπε... Mateus) και που βρίσκεται σήμερα, η πρόοδος αντιστοιχεί σε έτη φωτός!...

Πέρα από πατριωτικά συναισθήματα, εγώ δηλώνω φαν των Πορτογαλέζικων κρασιών - κυρίως, σε αυτή τη φάση, στα ερυθρά της (εικονιζόμενης) κοιλάδας του Douro, και δε χάνω ευκαιρία να τα δοκιμάζω. Είναι γεγονός βέβαια ότι στην Ελληνική αγορά δεν κυκλοφορούν ακόμα αρκετές ετικέτες, αλλά αυτό δεν θα αργήσει να αλλάξει.

Πρόσφατα κυκλοφόρησε στην Πορτογαλία ο τελευταίος οδηγός κρασιού (Guia de Vinhos 2009) από τον συνάδελφο δημοσιογράφο Rui Falcão. Ο οδηγός περιλαμβάνει, μεταξύ πολλών άλλων, τα καλύτερα Πορτογαλέζικα κρασιά για τη χρονιάς που πέρασε, καθώς και τα κορυφαία οινοποιεία της χώρας. Πρόκειται για τα παρακάτω (σε παρένθεση η αντίστοιχη Ονομασία Προέλευσης στην οποία βρίσκεται το καθένα):


Esporão (Alentejo), Mouchão (Alentejo), Quinta do Mouro (Alentejo), Luis Pato (Beiras), Quinta da Foz do Arouce (Beiras), Quinta da Pellada (Dão), Quinta dos Roques (Dão), Vinha Paz (Dão), Domingos Alves de Sousa (Douro), Nieport (Douro), Pintas (Douro), Poeira (Douro), Quinta do Crasto (Douro), Quinta do Vale Meão (Douro), Sogrape/Ferreirinha (Douro), Monte D'Oiro (Estremadura), Soalheiro (Vinho Verde), Barbeito (Madeira), Madeira Wine Company (Madeira), José Maria da Fonseca (Moscatel de Setúbal), Dow's (Port), Graham's (Port), Fonseca (Port), Quinta do Noval (Port), Taylor's (Port).

Από τους παραπάνω βρίσκουμε αρκετές ετικέτες Port στην αγορά, λίγα πράγματα όμως σε ξηρά κρασιά. Αν πάντως έχετε την περιέργεια να δοκιμάσετε ένα καλό Πορτογαλέζικο ερυθρό κρασί, σας έχω δύο σούπερ προτάσεις, και μάλιστα σε εξαιρετική τιμή. Πρόκειται για το Maria Mansa 2003 από τον Οίκο Quinta do Noval, και το Quinta Do Crasto 2004 από τον ομώνυμο οίκο. Και τα δύο είναι ερυθρά από την περιοχή του Douro, βασισμένα στο χαρμάνι των κύριων ερυθρών ποικιλιών της περιοχής (Tinta Roriz, Touriga Nacional, Touriga Franca). Και τα δύο είναι γεμάτα, πληθωρικά, με όμορφη συμπύκνωση, τανίνες και διάρκεια, και συνοδεύουν κρεατοφαγικά γεύματα. Το Maria Mansa θα το βρείτε στο Wine Garage στην τιμή των €12, ενώ το Quinta do Crasto θα το βρείτε στην Κάβα ΚΥΛΙΞ στην τιμή των €16,50.

(Κάντε κλικ στις φωτογραφίες)


12/14/2008 06:43:00 pm

Τί ωραία Θόδωρε, θα το πάρω να το δοκιμάσω από το Wine Garage. Θα πηγαίνει λες με μοσχάρι με δαμάσκηνα;

Reply
Nassos
12/15/2008 07:06:01 am

Μία απορία έχω..
Οι Πορτογάλλοι έχουν ενσωματώσει το κρασία στη διατροφή τους, καλή ώρα όπως οι Ιταλοί, ή είναι ακόμη σε πρώιμο στάδιο;...
Διότι το έχω ζήσει σε Ισπανία και Ιταλία αλλά σε Πορτογαλία...

Reply
12/15/2008 10:16:43 pm

Ιωάννα - νομίζω θα ταιριάξει μια χαρά. Άλλωστε, στο επίπεδο της δικής σου μαγειρικής, ποιο κρασί θα τολμήσει να μην ταιριάξει με το φαγητό σου; :-)

Νάσο - οι Πορτογάλοι, ως Μεσογειακός λαός, έχουν από παλιά το κρασί ως κεντρικό στοιχείο της διατροφής και του τρόπου ζωής τους... Απλά νομίζω ότι πιο όψιμα (αντίστοιχα με εμάς) άρχισαν να παράγουν (και να εκτιμούν) το ποιοτικό εμφιαλωμένο κρασί...

Reply



Leave a Reply.