Είχα την τύχη να είμαι παρών όταν παρελήφθη η εικονιζόμενη τρούφα 600 γραμμαρίων στο L' Abreuvoir στο Κολωνάκι. Απ' ότι με ενημερώνουν πρόκειται για τη μεγαλύτερη τρούφα που έχει βρεθεί επί Ελληνικού εδάφους. Ναι, καλά διαβάσατε, η συγκεκριμένη τρούφα "κατάγεται" από μία ορεινή περιοχή έξω από την Κατερίνη. Όπως καταλαβαίνετε, δεν μπόρεσα να αντισταθώ στον πειρασμό να την φωτογραφήσω.

Πρόκειται για μαύρη τρούφα (tuber melanosporum), όπως άλλωστε φάνηκε και από τη χαρακτηριστική μυρωδιά της, που πλημμύρισε ευχάριστα τον χώρο. Αν κάνετε κλικ στις φωτογραφίες που ακολουθούν, θα δείτε ότι σε μέγεθος είναι σαν ένα μικρό κουνουπίδι (δείτε την σε σχέση με ένα πορτοκάλι). Η συγκεκριμένη αφέθηκε αδιαμαρτύρητα στις κολακείες και τον θαυμασμό μας, καθώς και στα χάδια του φωτογραφικού μου φακού, ώσπου μας αποχαιρέτησε, για να πάρει το δρόμο για την κουζίνα. Λίγα λεπτά αργότερα επανήλθε για να αρχίσει να τρίβεται με λαγνεία πάνω από ένα λιμπιστικό λαβράκι μαγειρεμένο με σπαράγγια.


Οι Ελληνικές τρούφες πληθαίνουν καθημερινά στο εμπόριο, κι αυτό είναι ιδιαίτερα ευχάριστο. Έχω ακούσει (και δοκιμάσει) για τρούφες στην Κρήτη, την Κοζάνη, τη Χαλκιδική, και τώρα και στην Πιερία. Μπορεί μία Ελληνική μαύρη τρούφα να μην είναι απευθείας συγκρίσιμη σε ποιότητα και αρωματική ισχύ με την αντίστοιχη Γαλλική από το Perigord, η διαφορά ωστόσο στην τιμή είναι τεράστια. Σκεφτείτε ότι στο πρόσφατο ταξίδι μου στο Παρίσι βρήκα την Γαλλική μαύρη τρούφα σε τιμή €2500/κιλό, ενώ η εικονιζόμενη θα "παίξει" (χάρη όμως και στο μέγεθός της) μέχρι τα €1500/κιλό.

Παρεμπιπτόντως θεωρώ πολύ σημαντικό το γεγονός ότι ένα εστιατόριο με υψηλή Γαλλική κουζίνα, όπως το L' Abreuvoir, εμπιστεύεται τις πρώτες ύλες που δίνει η Ελληνική γη ακόμα και σε κάτι τόσο ιδιαίτερο, όπως η τρούφα. Το συγκεκριμένο εστιατόριο το προτιμώ για την εξαιρετική ποιότητα που κρατάει σταθερά σε πολύ υψηλό επίπεδο εδώ και παραπάνω από τέσσερις δεκαετίες. Επιπλέον, θεωρώ την λίστα των κρασιών του υποδειγματική, όπως θεωρώ και πολύ έξυπνο το γεγονός ότι οι ετικέτες των Γαλλικών κρασιών μεταφράζονται και στα Ελληνικά, ώστε ο πελάτης να μπορεί να προφέρει σωστά το κρασί της επιλογής του. Δεν σας λέω παραπάνω για το L' Abreuvoir, πάντως, γιατί είμαι σίγουρος ότι τα ξέρετε καλύτερα από μένα. Κι αν χρειάζεστε απλά κάτι για να σας φρεσκάρει τη μνήμη, μπορείτε να ρίξετε μία ματιά στο αφιέρωμα που του έκανα στο τελευταίο τεύχος του ΟΙΝΟΧΟΟΥ, κάνοντας κλικ σε αυτό εδώ το link.

1/10/2009 09:50:57 pm

Η αρωματική διαφορά με τις ελληνικές τρούφες είναι τόσο συντριπτική που αναρωτιέμαι αν αντί για τρούφες πρέπει να μιλαμε για "μανιτάρια τύπου τρούφας".

Reply
1/11/2009 12:57:16 am

Καλή Χρονιά Αθήναιε!...

Η διαφορά έγκειται στο γεγονός ότι (και) στην περίπτωση της τρούφας παίζει τεράστιο ρόλο το terroir - χωρίς βεβαίως αυτό να σημαίνει ότι όλες οι Γαλλικές τρούφες είναι super και όλες οι μη Γαλλικές (διαβάζω ότι πλέον υπάρχουν και Κινέζικες...) είναι χάλια.

Η συγκεκριμένη πάντως πιστοποιώ ο ίδιος ότι ήταν αρωματικότατη!...

Reply
1/13/2009 05:23:26 am

Εχω δοκιμάσει ελληνική τρούφα στήν Κρήτη και ήταν πράγματι εξαιρετική. Ωραίω αρθρο, πολύ ενδιαφέρον!

Reply
1/16/2009 09:05:18 pm

Η καφέ ντε παρί τους πάντως, κάτι σε καφέ ντε μαϊντανός μου θυμίζει τα τελευταία χρόνια. Εχω προσέξει μεγάλη διαφορά στη γεύση, σαφώς προς το χειρότερο κατά τη γνώμη μου, στο συγκεκριμένο αγαπημένο πιάτο των εφηβικών χρόνων.

Reply
6/18/2009 11:20:04 pm

οσον αφορα τις ελληνικες τρουφες κατα βαση ειναι πιο αρωματικες λογω κλιματος
η διαφορα ομως ενγγυται στην επιλογη των κοματιων που θα πανε για αμεση βρωση η για επεξεργασια...
την συγκεκριμενη τρουφα εγω τη εβγαλα απο την κατερινη με τον σκυλο μου και σας πληροφορω οτι τετοια κοματια δυσκολα θα μας εστελναν απο το εξωτερικο! απο οπου αγοραζω και εμπορευομαι τρουφες..

Reply
ελπιδοφορος Κ
10/10/2010 03:11:19 am

εχω ακουσει τοι και στη σαντορινη βγαινουν τρουφες αλλα δεν ξερω αν οντως ισχυει κατι τετοιο....

Reply
12/19/2010 11:17:11 am

How wonderful! Break a leg*

Reply
10/9/2012 05:16:45 pm

Because curiosity so just come to your blog to see, the result is astonishing, write so good..

Reply
10/9/2012 05:17:30 pm

All things in their being are good for something.

ReplyLeave a Reply.