Πόσο καιρό έχετε να πιείτε κοκκινέλι; Ή μάλλον, τολμώ να πω, πόσο καιρό έχετε να ακούσετε τη λέξη "κοκκινέλι";Όσος καιρός κι αν έχει περάσει πάντως, τα πράγματα αλλάζουν. Ο Στέλιος Κεχρής, γνωστός και αγαπημένος για τις εξαιρετικές του προσπάθειες διάσωσης και διάδοσης της ποιοτικής ρετσίνας (βλ. "Δάκρυ του Πεύκου"), κυκλοφορεί τη νέα ετικέτα προς την ίδια κατεύθυνση, με όνομα "Σε Φόντο Ροζέ". Πρόκειται για ένα μοντέρνο και φοβερά προσεγμένο κοκκινέλι από Ξινόμαυρο με την τέλεια δόση ρετσινιού - ίσα για να μας ταξιδεύει στο παρελθόν, χωρίς όμως να καπελώνει το φρούτο ή να κουράζει.

Δοκιμάσαμε χτες στο Σεμινάριο Απόλαυσης του Κρασιού το "Σε Φόντο Ροζέ" - πολύ πιθανόν να είμαστε και οι πρώτοι στην Αθήνα, καθώς η ετικέτα δεν έχει ακόμα κυκλοφορήσει στο εμπόριο. Βέβαια κάποιοι είχαμε δοκιμάσει το συγκεκριμένο κρασί και στα φετινά ΒορΟινά, τότε ωστόσο ήταν ακόμα πολύ νωρίς στην εξέλιξή του, χώρια που δεν είχε καν ετικέτα.
Πρέπει να σας πω λοιπόν ότι το "Σε Φόντο Ροζέ" είναι ένα απολαυστικό κρασί που ελπίζω ότι θα κάνει πάταγο αυτό το καλοκαίρι. Σε κερδίζει αμέσως με το ζωντανό τριανταφυλλένιο χρώμα του, ενώ το ευγενικό άρωμα του ρετσινιού στη μύτη έχει και μία ανεπαίσθητη νότα μαστίχας. Στο στόμα το ρετσίνι είναι παρόν αλλά πάντα διακριτικό, και τον πρώτο λόγο παίρνουν φρέσκα, καλοκαιρινά αρώματα φράουλας και λουλουδιών. Έχει πολύ καλή οξύτητα και όμορφη διάρκεια, και μπορώ εύκολα να το φανταστώ σε ένα καλοκαιρινό τραπέζι να συνοδεύει νόστιμους καθημερινούς μεζέδες της Ελληνικής κουζίνας όπως τζατζίκι, κεφτεδάκια, κολοκυθάκια τηγανητά, φάβα, και πάει λέγοντας.

Το "Σε Φόντο Ροζέ" είναι ένας οίνος με Ονομασία Κατά Παράδοση με αλκοόλ (σε τέλεια αναλογία για το συγκεκριμένο τύπο κρασιού) στο 12.5%. Αναμένεται να αρχίσει να διατίθεται μέσα στο μήνα από τις μεγάλες κάβες των Αθηνών, με ενδεικτική λιανική τιμή €10.50. Και σε περίπτωση που κάποιος θεωρήσει ότι η τιμή αυτή είναι τσιμπημένη για κοκκινέλι, σκεφτείτε το εξής: δεν πρόκειται για υψηλή τιμή για ένα κοκκινέλι επιπέδου χύμα συνοικιακής ταβέρνας, αλλά για λογική τιμή για μία προσεγμένη και δημιουργική ροζέ οινοποίηση Ξινόμαυρου από έναν πολύ καλό οινοποιό.


Το "Σε Φόντο Ροζέ", τόσο ως κατηγορία, όσο και ως προσπάθεια, αξίζει να το στηρίξουμε. Εγώ πάντως σκοπεύω να το στηρίξω κατ' επανάληψιν φέτος!... Στην υγειά μας!...


crispy
5/5/2009 04:57:24 pm

Καλημέρα. Για να απαντήσω και στις δύο ερωτήσεις σας ταυτόχρονα : Παρα μα παρα πολύ καιρό! Αν και γίνομαι καχύποπτη όταν ακούω τη λέξη ''κοκκινέλι'' θα δοκιμάσω το ''Σε φόντο ροζέ'' με την πρώτη ευκαιρία.

Reply
5/14/2009 01:48:34 am

Θα περιμένω εναγωνίως σχόλια και εντυπώσεις!...

ReplyLeave a Reply.