Αν έλεγα σε κάποιον που δεν ασχολείται με την οινογαστρονομία, έστω και ερασιτεχνικά, ότι πέρασα το σημερινό Κυριακάτικο μεσημέρι μου σε μία κάβα στη Σαρωνίδα, πάω στοίχημα ότι θα φανταζόταν την κλασική old school προαστιακή κάβα με τα βαρέλια, τους ξηρούς καρπόυς, τα ψυγεία με τις μπίρες και τα αναψυκτικά, κλπ. Και θα αναρωτιόταν βεβαίως, εύλογα, γιατί να περάσει κανείς το μεσημέρι του σε έναν τέτοιο χώρο;...
Σ' εσάς βέβαια, τους αναγνώστες μου, δεν θα περιοριστώ μόνο σε αυτά. Θα σας πω ότι, μαζί με μερικούς από τους κορυφαίους σομελιέ της Αθήνας, πέρασα το μεσημέρι μου στην εν λόγω κάβα, δοκιμάζοντας επιλεγμένα και χρονολογημένα Armagnac από έναν εκλεκτό οίκο της περιοχής αυτής στην Νοτιο-Δυτική Γαλλία. Και τότε βέβαια θα καταλαβαίνατε ότι το venue της δοκιμής αυτής δεν ήταν άλλο από την Κάβα Λίθοινον, έναν από τους πιο ψαγμένους χώρους στο κρασί, το οινοπνευματώδες και τα παρελκόμενά τους, στα Νότια Προάστια και όχι μόνο. Βγάζουμε λοιπόν από το μυαλό μας οποιαδήποτε εικόνα συνοικιακής κάβας παλιάς εποχής και σχολής, και παρατηρούμε υπερσύγχρονους συντηρητές που περιέχουν ακριβές και σπάνιες φιάλες κρασιών από τη Γαλλία, την Ιταλία και τον υπόλοιπο κόσμο, ράφια με εκλεκτά οινοπνευματώδη και αποστάγματα, humidor με χειροποίητα πούρα από την Κούβα αλλά και άλλες χώρες της Λατινικής Αμερικής, μέχρι και προθήκες με συλλεκτικά κομπολόγια. Αυτή τη φορά μάλιστα το μάτι μου πήρε και καινούριες παραλαβές σε Pinot Noir και Riesling από το Central Otago της Νέας Ζηλανδίας, τις οποίες πρέπει σύντομα να επιστρέψω για να εξετάσω πιο λεπτομερώς.
Σήμερα βλέπετε, όπως προανέφερα, ήμουν απασχολημένος, καθώς παρακολουθούσα την παρουσίαση του Stephen Lemaitre, Export Director του Chateau de Laubade, το οποίο βρίσκεται στο Bas-Armagnac, την κορυφαία περιοχή στην ζώνη της παραγωγής του ομώνυμου αποστάγματος.
Δοκιμάσαμε 6 διαφορετικές ετικέτες από το portfolio του συγκεκριμένου chateau. Ξεκινήσαμε με το αρωματικό Blanche d'Armagnac, το διάφανο eau-de-vie που οι Γάλλοι πίνουν παγωμένο σαν απεριτίφ, σε κοκτέιλ ή μεταξύ πιάτων, για καθάρισμα της γευστικής τους παλέτας, και συνεχίσαμε με 5 ετικέτες Armagnac, 2 απλές και 3 χρονολογημένες (millesimes). Μιλάμε για αποστάγματα με αλκοολικό βαθμό γύρω στο 40%, σε τιμές που ξεκινούν από τα €50 και φτάνουν μέχρι τα €300. Οι μη χρονολογημένες ετικέτες που δοκιμάσαμε είναι οι απλές VSOP και XO (που συναντάμε αντίστοιχα και στα cognac), ενώ οι χρονολογημένες αφορούσαν στις χρονιές 1993, 1978 και 1957. Αξίζει να γνωρίζουμε ότι το χρονολογημένο Armagnac εμφιαλώνεται κατά παραγγελία και μόνο λίγο πριν διατεθεί στο εμπόριο. Έτσι και οι σημερινές millesime ετικέτες εμφιαλώθηκαν (όπως αναγράφεται στην πίσω ετικέτα τους) φέτος τον Ιανουάριο, το οποίο σημαίνει ότι τα Armagnac της σημερινής δοκιμής έμειναν στο ειδικό βαρέλι από ξύλο μαύρης δρυός της περιοχής της Γασκόνης για διαστήματα από 15 χρόνια (το νεότερο) μέχρι 51 χρόνια (το παλαιότερο)!
Το Armagnac, ως απόσταγμα, δεν είναι αρκετά γνωστό στην Ελλάδα. Αν και πιο σπάνιο στο εμπόριο, δεν είναι απαραίτητα πιο ακριβό από ένα αντίστοιχο Cognac. Η βασική διαφορά μεταξύ Armagnac και Cognac, εκτός του ότι πρόκειται για δύο διαφορετικές περιοχές στην Νοτιο-Δυτική Γαλλία, εντοπίζεται στον τρόπο παραγωγής, ο οποίος στην περίπτωση του Armagnac είναι πιο παραδοσιακός, αφού βασίζεται σε μία και μόνο απόσταξη, σε παραδοσιακό άμβυκα. Έτσι, το απόσταγμα διατηρεί περισσότερα πρωτογενή αρώματα από το σταφύλι, τα οποία θα εξελιχθούν κατά τη διάρκεια της (συχνά ιδιαίτερα μακρόχρονης) παλαίωσης στο βαρέλι.
Σε περίπτωση που δεν το έχετε δοκιμάσει, το Armagnac είναι ένα εξαιρετικό after dinner drink. Σερβίρεται σε ειδικό ποτήρι σε θερμοκρασία δωματίου και συνοδεύει έξοχα σκούρα σοκολάτα καλής ποιότητας, αποξηραμένα φρούτα, και βέβαια ένα καλό πούρο, ειδικά αν πρόκειται για ένα παλαιωμένο Armagnac με περίτεχνα αρώματα καραμέλας, καπνού, ξύλου και δέρματος σε μύτη και στόμα.
Στην Κάβα Λίθοινον σας περιμένουν τα προϊόντα του Chateau de Laubade από το Armagnac, αλλά και ένα σωρό άλλες οινικές και οινοπνευματώδεις εκπλήξεις. Θα την βρείτε στα σύνορα Σαρωνίδας και Αναβύσσου (Λεωφ. Σαρωνίδας 122 / 22910-60257). Πιστέψτε με, ακόμα κι αν μένετε μακριά, όπως εγώ, αξίζει να την επισκεφτείτε.