Διαβάζω στο decanter.com ότι πληθαίνουν τα μέλη του "κλειστού" club των χωρών που καταναλώνουν παραπάνω από ένα εκατομμύριο φιάλες Σαμπάνια ετησίως! Ποιο είναι το πιο πρόσφατο μέλος; Μα η Ρωσία, βέβαια, ποιον περιμένατε; Η χώρα των όψιμων εκατομμυριούχων που έχουν βαλθεί να κάνουν τώρα όσα στερήθηκαν τόσα χρόνια επί Σοβιετικής Ένωσης. Μ' αυτά και μ' αυτά, οι εισαγωγές Σαμπάνιας στη Ρωσία αυξήθηκαν κατά 40% μόνο το τελευταίο έτος!

Το club του ενός εκατομμυρίου+ φιαλών Σαμπάνιας αριθμεί μόλις 15 χώρες-μέλη. Και παρότι το 55% της ετήσιας διεθνούς παραγωγής καταναλώνεται από την ίδια τη Γαλλία, οι μεγαλύτεροι ρυθμοί αύξησης εισαγωγής και κατανάλωσης τελευταία παρατηρούνται, εκτός της Ρωσίας που προανέφερα, στις αναδυόμενες μεγάλες αγορές της Κίνας και της Ινδίας.

Για μεθαύριο, για τη γιορτή των ερωτευμένων, εγώ προορίζω μία φιάλη Bruno Paillard NV Brut Rosé. Είναι κομψότατη και απολαυστική, με πολύ καλή σχέση ποιότητας-τιμής. Θα τη βρείτε, μεταξύ άλλων, στις κάβες Wine Garage (Κολωνάκι & Εκάλη) σε τιμή γύρω στα €45.

Αν βέβαια θέλετε μία πιο οικονομική λύση, σας προτείνω άφοβα ένα Brachetto d'Acqui, το ερυθρωπό αφρώδες κρασί από τη Βόρεια Ιταλία. Είναι γλυκόπιοτο, είναι αρωματικό, είναι πρωτότυπο και εορταστικό. Επιπλέον θεωρείται ένας από τους πιο αρμονικούς συνοδούς της σοκολάτας (με ροζέ αφρώδες κρασί και σοκολάτα νομίζω σας δίνω τις βάσεις για μία βραδιά Αγίου Βαλεντίνου μες στο πάθος!...). Θα το βρείτε σε μεγάλες κάβες στη μισή τιμή (τουλάχιστον) από τις καλές Σαμπάνιες. Αν θέλετε να μάθετε περισσότερα για το Brachetto d'Acqui πριν το αναζητήσετε, μπορείτε να κάνετε κλικ σε αυτό εδώ το link.

Leave a Reply.