Κυριακή της Τυρινής μεθαύριο, και οι Χριστιανοί καταναλώνουν ό,τι μη-νηστίσιμο τρόφιμο υπάρχει στο νοικοκυριό πριν τη νηστεία της Σαρακοστής. Όχι, δεν είναι θρησκευτικό το θέμα μας σήμερα, απλά μία δικαιολογία για να μιλήσουμε για κάτι που αγαπώ πολύ: το τυρί.

Με ελάχίστες εξαιρέσεις, όλοι οι άνθρωποι που ξέρω, που ασχολούνται με τη γαστρονομία - είτε από την πλευρά της παραγωγής και της διάθεσης, είτε από την πλευρά της... κατανάλωσης - λατρεύουν το τυρί. Συμπεριλαμβάνω - προφανώς - και τον εαυτό μου, αν κι εγώ πλέον έχω περάσει εδώ και καιρό από το στάδιο της προτίμησης σε αυτό του... εθισμού...

Ίσως θυμάστε ότι προ μηνών είχα παραστεί σε ένα εξαιρετικό γεύμα που είχε παρατεθεί στο Cellier Le Bistrot του Συντάγματος, και το οποίο είχε επιμεληθεί ο διάσημος ελληνο-γαλλος chef Jean-Pierre Xiradakis, ιδιοκτήτης του θρυλικού εστιατορίου La Tupina, στο Bordeaux. Τότε λοιπόν ο chef, ο οποίος ήθελε να αποδώσει την κλασσική μαγειρική του μέσα από ελληνικές πρώτες ύλες και γεύσεις, είχε οργώσει την αγορά του κέντρου για να βρει τα τυριά με τα οποία θα συνόδευε τα πρωτοεμφανιζόμενα (στην Ελληνική αγορά) ερυθρά κρασιά προέλευσης Cotes de Bordeaux, και είχε επιλέξει ανάμεσα σε αυτά μία πεντανόστιμη Γραβιέρα Κρήτης. Ύστερα από επισταμένη έρευνα είχα πληροφορηθεί ότι το φοβερό αυτό τυρί, το είχε πάρει από του Ζαφόλια στη Σοφοκλέους.

Μπορεί να πέρασαν λίγοι μήνες αλλά δεν το ξέχασα. Έτσι βρέθηκα επί τούτου στο Κέντρο προχτές και επισκέφθηκα το κατάστημα τυροκομικών Ζαφόλια, το οποίο, ομολογώ, τόσα χρόνια είχα ταυτίσει με την παραδοσιακή Ελληνική φέτα, πολύ πριν στον κλάδο μπουν οι μεγάλες εταιρείες γαλακτοκομικών. Εκεί λοιπόν δοκίμασα και πήρα για το σπίτι αυτή την εξαιρετική Γραβιέρα Κρήτης (συγκεκριμένα Μυλοποτάμου) που σας έλεγα: γευστικότατη, σωστά πικάντικη, και παλαιωμένη όσο πρέπει για να βγάζει όμορφα γήινα αρώματα όσο προχωράμε από την καρδιά στην άκρη. Για κάτι διαφορετικό, δοκίμασα επίσης - και προτείνω - Βλαχοτύρι Μετσόβου. Πρόκειται για μία νόστιμη και τραγανή εκδοχή της κεφαλογραβιέρας, που παρασκευάζεται κυρίως από πρόβειο αλλά και λίγο κατσικίσιο γάλα (που δίνουν όμορφες γεύσεις ελληνικής υπαίθρου στο τυρί).

Αγαπητοί συν-τυρόφιλοι, είτε προ Τυρινής (προλαβαίνετε) είτε μετά, μία επίσκεψη στου Ζαφόλια αξίζει τον κόπο, ειδικά αν θέλετε καλή εξυπηρέτηση - όπως τον παλιό καιρό - χαμόγελο και καλές τιμές. Είναι σημείο αναφοράς στην προμήθεια των Αθηναϊκών νοικοκυριών από το 1916. Θα το βρείτε στην Οδό Σοφοκλέους, στον αριθμό 17 (τηλ. 210-3216931).

Leave a Reply.