Χτες το βράδυ η εταιρεία Louis Vuitton διοργάνωσε ένα πολύ σημαντικό event, με το οποίο λάνσαρε μία νέα σειρά ανδρικών προϊόντων. Στην εκδήλωση είχαν προσκληθεί οι πιο σημαντικοί πελάτες της εταιρείας, οπότε καταλαβαίνετε ότι όλη η κοσμική Αθήνα έδωσε το δυναμικό της παρόν. Ακριβώς επειδή η εκδήλωση είχε μεγάλη σημασία για την εταιρεία, αποφασίστηκε η σαμπάνια που θα σερβιριστεί στους καλεσμένους να μην είναι κάποια απλή ετικέτα, αλλά μία πολύ πιο εκλεκτή και ιδιαίτερη. Έτσι επιλέχτηκε η εσοδεία 2000 της "ομόσταβλης" (στο γκρουπ LVMH) Dom Perignon, η νεότερη άφιξη του οίκου στην Ελληνική αγορά. Μάλιστα για να ξέρουν ακριβώς οι καλεσμένοι πόσο εξαιρετική είναι η Σαμπάνια που θα πίνουν, αλλά και για να μπορούν να ρωτήσουν επιπλέον πληροφορίες ή συμβουλές, οι υπεύθυνοι της εκδήλωσης ήθελαν να έχουν παρόντα και έναν "γνώστη" της Σαμπάνιας, ο οποίος να έχει ήδη δοκιμάσει και κρίνει την συγκεκριμένη εσοδεία. Κάπου εδώ λοιπόν μπαίνω εγώ, αφού τον ρόλο αυτόν προσεκλήθην (και φυσικά απεδέχθην) να αναλάβω στη χτεσινή εκδήλωση.

Σας έκανα αυτή την εισαγωγή όχι μόνο για να "πάρω πάσα" και να σας μιλήσω για την Dom Perignon Vintage 2000, αλλά και επειδή, εκτός των δικών μου παρατηρήσεων και σχολίων γι αυτήν, είχα τη δυνατότητα να βγάλω επιπλέον συμπεράσματα από τις αντιδράσεις των καλεσμένων που την δοκίμασαν.

Όπως ξέρουμε δεν ανακηρύσσεται κάθε χρονιά "vintage year" στην Καμπανία. Για το 2000 οι γνώμες διίσταντο από την αρχή. Κάποιοι έκριναν τη χρονιά εξαιρετικοί, ενώ κάποιοι άλλοι δεν ενθουσιάστηκαν ιδιαίτερα. Για πολλούς ήταν μία σημαδιακή χρονιά, αφού στον αριθμό της χρονιάς δεν θα καναδούμε τόσες φυσσαλίδες (ήτοι μηδενικά...) για άλλη μία χιλιετία!

Η Dom Perignon πίστεψε στο 2000 και πιστεύω πως το αποτέλεσμα την δικαιώνει απόλυτα. Φτιαγμένη από τα καλύτερα σταφύλια των επιλεγμένων αμπελώνων του οίκου, με αυστηρό χαρμάνι Chardonnay-Pinot Noir σε πάνω-κάτω ίσα ποσοστά (εν προκειμένω 55%-45% αντίστοιχα), και έχοντας ωριμάσει με τις οινολάσπες της μέσα στη φιάλη για 7 χρόνια στα διασημότερα κελάρια της Καμπανίας, η Dom Perignon Vintage 2000 είναι μία εξαιρετικά κομψή και αριστοκρατική Σαμπάνια με μεγάλες δυνατότητες. Γιατί μπορεί να πίνεται ήδη ανετότατα, αλλά θα την δούμε (πιστεύω) στα καλύτερά της γύρω στο 2012, όταν τα φρέσκα αρώματα λουλουδιών, βοτάνων αλλά και μπισκότων βουτύρου που παρουσιάζει τώρα, θα έχουν εξελιχθεί σε πιο μεστά αρώματα όπως αυτά του ψωμιού, των ξηρών καρπών και των αποξηραμένων φρούτων.

Πίνεται όμορφα μόνη της, σε μία ιδιαίτερη στιγμή, αλλά μπορεί να συνοδεύσει τέλεια μία ποικιλία από μαλακά κίτρινα τυριά, ή μια φρεσκοψημένη τάρτα χειμωνιάτικων φρούτων. Χτες πάντως τη συνοδεύσαμε (μεταξύ άλλων) με καναπεδάκια με αυγό και μαύρη τρούφα, και βρήκα τον συγκεκριμένο συνδυασμό απλά "θεϊκό".

Όπως καταλαβαίνετε η παρέα που κράτησε χτες το βράδυ η Dom Perignon Vintage 2000 σε μένα και τους άλλους παρευρισκόμενους ήταν εκπληκτική. Αν θέλετε να τη δοκιμάσετε κι εσείς, νομίζω ότι είναι πλέον διαθέσιμη από τις μεγάλες κάβες και τα καλά εστιατόρια και μπαρ. Δεν γνωρίζω ακριβώς τη λιανική της τιμή, αλλά φαντάζομαι ότι θα ξεκινάει από κάπου κοντά στα €130.

Leave a Reply.