Πριν ξεχυθείτε στην ύπαιθρο και τα παραθαλάσσια ταβερνάκια πίνοντας λευκό κρασάκι για να υποδεχτείτε τον ήλιο και την Άνοιξη, έχω καλά νέα, τουλάχιστον για τους φίλους του κόκκινου κρασιού.
Τα νέα είναι λοιπόν ιδιαίτερα ευχάριστα και αφορούν στο γεγονός ότι το τσάι και το κόκκινο κρασί είναι αφάνταστα ωφέλιμα για τους διαβητικούς. Αυτό συμβαίνει επειδή βοηθούν στον σωστό και σταδιακό μεταβολισμό των σακχάρων και του αμύλου από τον οργανισμό. Το ποσοστό, βλέπετε, του σακχάρου στο αίμα ενός διαβητικού μπορεί να εκτιναχθεί απότομα μετά από ένα γεύμα, αυξάνοντας έτσι τις πιθανότητες για καρδιακά επεισόδια και κρίσεις υπέρτασης, αλλά και επιβαρύνοντας αγγεία, μάτια, νεφρά και νεύρα. Όλα αυτά, βέβαια, δεν τα λέω εγώ, αλλά ομάδα επιστημόνων από το Πανεπιστήμιο του Άμχερστ, στη Μασαχουσέτη των ΗΠΑ, σε έρευνα που δημοσίευσαν στο τεύχος του Φεβρουαρίου 2008, του έγκριτου επιστημονικού περιοδικού Journal of Food Biochemistry.
Σύμφωνα με τους επιστήμονες, λοιπόν, το τσάι και το κόκκινο κρασί περιέχουν φυσικές φαινόλες με αντιοξειδωτικές ιδιότητες, οι οποίες επιβραδύνουν την απορρόφηση της γλυκόζης στο αίμα μέσα από το λεπτό έντερο, με αποτέλεσμα να αποφεύγονται απότομες αυξομειώσεις του επιπέδου του σακχάρου στο αίμα.
Η έρευνα αναδεικνύει για άλλη μία φορά τις αρετές της, περίφημης πλέον, "Μεσογειακής Διατροφής", εφόσον βέβαια αυτή είναι πλούσια σε φρούτα, λαχανικά και κρασί. Επίσης προτείνει την κατανάλωση φυσικών, φρέσκων και πλήρων τροφών, για μεγιστοποίηση των αντιοξειδωτικών ουσιών που λαμβάνει ο οργανισμός μας καθημερινά. Όσο για το τσάι και το κρασί, προτείνει την καθημερινή κατανάλωση 2 ποτηριών κόκκινου κρασιού, καθώς και 4-5 φλυτζανιών τσαγιού.
Έτσι έχουν τα πράγματα λοιπόν: Όσον αφορά στη διατροφή μας πρέπει να γυρίσουμε στα αγνά και τα παραδοσιακά που ξέραμε κάποτε, και το κρασάκι... φάρμακο!...