Πριν ξεχυθείτε στην ύπαιθρο και τα παραθαλάσσια ταβερνάκια πίνοντας λευκό κρασάκι για να υποδεχτείτε τον ήλιο και την Άνοιξη, έχω καλά νέα, τουλάχιστον για τους φίλους του κόκκινου κρασιού.

Τα νέα είναι λοιπόν ιδιαίτερα ευχάριστα και αφορούν στο γεγονός ότι το τσάι και το κόκκινο κρασί είναι αφάνταστα ωφέλιμα για τους διαβητικούς. Αυτό συμβαίνει επειδή βοηθούν στον σωστό και σταδιακό μεταβολισμό των σακχάρων και του αμύλου από τον οργανισμό. Το ποσοστό, βλέπετε, του σακχάρου στο αίμα ενός διαβητικού μπορεί να εκτιναχθεί απότομα μετά από ένα γεύμα, αυξάνοντας έτσι τις πιθανότητες για καρδιακά επεισόδια και κρίσεις υπέρτασης, αλλά και επιβαρύνοντας αγγεία, μάτια, νεφρά και νεύρα. Όλα αυτά, βέβαια, δεν τα λέω εγώ, αλλά ομάδα επιστημόνων από το Πανεπιστήμιο του Άμχερστ, στη Μασαχουσέτη των ΗΠΑ, σε έρευνα που δημοσίευσαν στο τεύχος του Φεβρουαρίου 2008, του έγκριτου επιστημονικού περιοδικού Journal of Food Biochemistry.

Σύμφωνα με τους επιστήμονες, λοιπόν, το τσάι και το κόκκινο κρασί περιέχουν φυσικές φαινόλες με αντιοξειδωτικές ιδιότητες, οι οποίες επιβραδύνουν την απορρόφηση της γλυκόζης στο αίμα μέσα από το λεπτό έντερο, με αποτέλεσμα να αποφεύγονται απότομες αυξομειώσεις του επιπέδου του σακχάρου στο αίμα.

Η έρευνα αναδεικνύει για άλλη μία φορά τις αρετές της, περίφημης πλέον, "Μεσογειακής Διατροφής", εφόσον βέβαια αυτή είναι πλούσια σε φρούτα, λαχανικά και κρασί. Επίσης προτείνει την κατανάλωση φυσικών, φρέσκων και πλήρων τροφών, για μεγιστοποίηση των αντιοξειδωτικών ουσιών που λαμβάνει ο οργανισμός μας καθημερινά. Όσο για το τσάι και το κρασί, προτείνει την καθημερινή κατανάλωση 2 ποτηριών κόκκινου κρασιού, καθώς και 4-5 φλυτζανιών τσαγιού.

Έτσι έχουν τα πράγματα λοιπόν: Όσον αφορά στη διατροφή μας πρέπει να γυρίσουμε στα αγνά και τα παραδοσιακά που ξέραμε κάποτε, και το κρασάκι... φάρμακο!...


Juanita La Quejica
5/4/2008 01:07:11 am

Έχουμε και την κατάλληλη δικαιολογία δηλαδή, θαυμάσια!
Μόλις επιστρέψαμε από Τοσκάνη... 2.40€ τα 30 ml από κακή χρονιά (2002, που αρκετοί λόγω βροχής δεν τα κυκλοφόρησαν στην αγορά) κάποιου Brunello di Montalcino. Θεϊκά κρασιά, οι 4-5 εκδοχές που δοκίμασα. Ενώ τα Nobile του Montepulciano δεν με ενθουσίασαν...

Reply
5/4/2008 01:41:25 am

Δικαιολογία για να πίνουμε κόκκινο κρασί υπάρχει. Δικαιολογία για να αφήσει κανείς την Τοσκάνη και να γυρίσει στην Ελλάδα είναι δύσκολο να βρεθεί!... :-)

Πραγματικά πάντως, το Brunello είναι θεϊκό, όπως απίστευτο και το Montalcino για βόλτα/εκδρομή - από τα πιο όμορφα μέρη στην Ευρώπη νομίζω... Προσωπικά το Nobile di Montepulciano μου αρέσει, είναι όμως δύσκολο κρασί και θέλει το κατάλληλο (πλούσιο) κρέας για να αναδειχθεί...

Reply
5/5/2008 04:44:49 pm

Αν είσαι γραμμένος στο facebook, εντός των ημερών θα αναρτήσω φωτογραφίες και από το Montalcino και κάτι λίγες από το Montepulciano. Συμφωνώ μαζί σου, ονειρεμένη φύση και πολύ γραφικό μέρος το Montalcino. Κρίμα που δεν είχαμε αρκετές μέρες ώστε να μπορούμε να μείνουμε εκεί περισσότερο από λίγες ώρες. Ήταν και η καλύτερη εποχή, ήλιος αλλά και δροσιά, όλα καταπράσινα. Ό,τι πρέπει για να πίνεις τα κρασάκια σου στην ενοτέκα στο κάστρο και μετά βόλτα στα στενά του χωριού πριν ξαπλώσεις στο μεγάλο κρεββάτι με τον ουρανό.
Αχ! Άγριο πράγμα η επιστροφή στην αθηναϊκή πραγματικότητα.

Reply
5/5/2008 05:56:27 pm

Άσε, είχα δει το post σου για την Τοσκάνη μετά το Πάσχα στο Hungry και είχα σκάσει απ' τη ζήλια μου! Ευτυχώς θα ξαναπάω το καλοκαίρι, αλλά ποιος περιμένει μέχρι τότε;

Βεβαίως και είμαι στο Facebook (Ted Lelekas), και θα χαρώ να μου στείλεις να γίνουμε Facebook Friends. Έχω κι ένα group, το The WineThusiasts, να σε κάνουμε και μέλος!

Reply
5/5/2008 07:29:31 pm

Οκ, έγινα μέλος.

ReplyLeave a Reply.