Η πρακτική της πώλησης κρασιού en primeur (δηλαδή πριν ακόμα εμφιαλωθεί) δεν μας είναι άγνωστη στην Ελλάδα. Δεν είναι λίγοι οι Έλληνες οινόφιλοι που κάνουν κάθε χρόνο παραγγελίες στα μεγάλα κρασιά του Bordeaux όταν είναι ακόμα στο βαρέλι, για να τα παραλάβουν κάποια χρόνια αργότερα. Οι βασικοί λόγοι για να κάνει κανείς κάτι τέτοιο είναι α) ότι επιτυγχάνουν καλύτερες τιμές, β) γιατί εξασφαλίζουν ποσότητες από κρασιά που μόλις διατεθούν θα γίνουν ανάρπαστα και γ) γιατί έχει και μία "γλύκα" να έχεις πρόσβαση σε κάτι τόσο εκλεκτό πριν από τον πολύ κόσμο.

Το Cellier Wine Club ξέρει και χειρίζεται καλά το en primeur - τόσο καλά, που αποφάσισε να το εφαρμόσει και σε ένα από τα κρασιά που αντιπροσωπεύει απευθείας - το θρυλικό "4" εσοδείας 2005 από το Κτήμα Αϊβαλή. Και έχω τη χαρά να σας πω ότι το εγχείρημα στέφθηκε με απόλυτη επιτυχία!


Το "4" είναι μία γεμάτη, δυνατή Νεμέα, που προκύπτει από το Αγιωργίτικο ενός επιλεγμένου προ-φυλλοξηρικού αμπελώνα 4 στρεμμάτων, που βρίσκεται σε ένα απόκρημνο κομμάτι της αμπελουργικής ζώνης της Νεμέας. Τα αμπέλια είναι αυτόριζα, ηλικίας 120 ετών, και πλέον έχουν σκάψει καλά το υπέδαφος του αμπελιού για να βρουν ό,τι καλύτερο μπορεί να δώσει το ευλογημένο χώμα της περιοχής. Όλα αυτά τα θρεπτικά συστατικά του εδάφους τα κλήματα θα τα δώσουν, με τη σειρά τους, στον λίγο αλλά εξαιρετικό καρπό τους, ο οποίος θα χαρίσει το μούστο που θα οινοποιηθεί με μεγάλη και πλούσια συμπύκνωση και θα ωριμάσει για 36 μήνες σε καινούρια δρύινα βαρέλια, προτού εμφιαλωθεί και καταλήξει στους τυχερούς που θα το εξασφαλίσουν. Και λέω τυχερούς όχι μόνο επειδή πρόκειται για ένα πολύ ειδικό κρασί, αλλά επειδή το 4 εμφιαλώνεται σε μόλις 580 αριθμημένες φιάλες ετησίως!


Φέτος λοιπόν, οι άνθρωποι του Cellier Wine Club το δοκίμασαν εγκαίρως και πίστεψαν τόσο πολύ στο κρασί αυτό, ώστε αποφάσισαν να το διαθέσουν στα μέλη τους και σε περιορισμένο αριθμό ενδιαφερομένων en primeur. Με ενημερώνουν ότι έγινε ανάρπαστο, από αγοραστές τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό, με αποτέλεσμα να εξαντληθεί η ποσότητα που προοριζόταν γι αυτό τον σκοπό. Πλέον έχει απομείνει μία μικρή ποσότητα που προορίζεται για εστιατόρια, κάβες, αλλά και παλαίωση από την ίδια την εταιρεία που το διαθέτει. Σημειώνω ότι η τιμή προ-πώλησης
του 4 είναι €55, η οποία είναι ήδη χαμηλότερη από την τιμή που θα έχει στο ράφι από την πρώτη μέρα της επίσημης του διάθεσης. Η ημερομηνία παράδοσης για όσους παραγγείλουν en primeur έχει οριστεί για το Νοέμβριο του 2008.

Μου αρέσει πολύ αυτή η κίνηση και την υποστηρίζω ένθερμα. Όχι μόνο από πλευράς marketing, επειδή είναι έξυπνη, δημιουργική και δημιούργησε κίνητρα σε Έλληνες και ξένουν οινόφιλους να κινητοποιηθούν προκειμένου να αποκτήσουν ένα πολύ καλό Ελληνικό κρασί, αλλά και από πλευράς ουσίας, γιατί τέτοιου είδους κινήσεις φέρνουν τους σωστούς ανθρώπους πιο κοντά στα καλά μας κρασιά, και "μπήγουν" λίγο πιο βαθιά την πινέζα που σηματοδοτεί στον παγκόσμιο οινικό χάρτη όχι μόνο κάποιες συγκεκριμένες Ελληνικές ετικέτες, αλλά το Ελληνικό κρασί γενικότερα.


Εγώ πρόλαβα και έκανα την παραγγελία μου. Αν αποφασίσετε να αγοράσετε το "4" en primeur, θα πρέπει να επικοινωνήσετε με το Cellier Wine Club στο 210-5278700 ή στο [email protected]. Μπορεί η διαδικασία να έχει ολοκληρωθεί πλέον, λόγω υπερβολικής ζήτησης, πιστεύω όμως ότι αν τους το ζητήσετε ευγενικά (και τους πείτε και από που το πληροφορηθήκατε) δεν νομίζω ότι θα σας αφήσουν παραπονεμένους...

Leave a Reply.