Σήμερα, 2 Φεβρουαρίου 2009, το Νοτιοαφρικάνικο κρασί γιορτάζει τα 350ά του γενέθλια. Σύμφωνα με ενημέρωση που έλαβα από τον Οργανισμό Προώθησης του Κρασιού της Νοτίου Αφρικής (WOSA), ήταν σαν σήμερα πριν από 350 χρόνια, στις 2 Φεβρουαρίου του 1659, όταν ο Jan Van Riebeeck, που θεωρείται ο πατέρας του Νοτιοαφρικάνικου κρασιού έγραφε στο ημερολόγιό του: "Σήμερα, Δόξα τω Θεώ, πατήθηκε για πρώτη φορά κρασί από σταφύλια του Ακρωτηρίου".

Από τότε, και μέσα από χίλια βάσανα για τη χώρα (με πρώτο και κύριο το Apartheid και το εμπορικό εμπάργκο που επεβλήθη στη Νότια Αφρική από όλο τον κόσμο εξαιτία του) το Νοτιοαφρικάνικο κρασί έχει γνωρίσει ραγδαία εξέλιξη. Σήμερα τα κρασιά της Νοτίου Αφρικής σαρώνουν τα βραβεία και τις διακρίσεις στους διεθνείς διαγωνισμούς, ενώ τα απολαμβάνουν εκατομμύρια οινόφιλοι σε όλο τον κόσμο - σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία μάλιστα, το 2008 η Ν. Αφρική εξήγαγε περισσότερα από 407 εκατομμύρια λίτρα κρασιού, νούμερο αυξημένο κατά 32% από το προηγούμενο έτος.

Αν έχετε κάποιο Νοτιοαφρικάνικο (οινικό) διαμάντι στο σπίτι, σήμερα είναι ευκαιρία να το ανοίξετε και να το πιείτε στην υγειά των πρωτοπόρων του Νοτιοαφρικάνικου αμπελώνα. Αν όχι, μπορείτε πάντα να πεταχτείτε μέχρι την Κάβα ΚΥΛΙΞ στο Κολωνάκι, όπου θα βρείτε και τη εξαιρετική σειρά κρασιών Escapades, του ομώνυμου οινοποιείου στη Νότια Αφρική του Βαγγέλη Γεροβασιλείου και του Βασίλη Τσακτσαρλή, ή να κανονίσετε ένα βραδινό γεύμα στο Τηλέμαχος Barbeque Club στην Κάτω Κηφισιά, όπου θα απολαύσετε ορισμένες από τις ποιοτικότερες ετικέτες Νοτιοαφρικάνικου κρασιού που εισάγονται στην Ελληνική αγορά, σε συνδυασμό με τις μοναδικές κρεατοφαγικές λιχουδιές του εστιατορίου.

Χρόνια Πολλά Νοτιοαφρικάνικο κρασί! Και εις ανώτερα!...

Leave a Reply.