Χτες το βράδυ ο Γαστρονόμος γιόρτασε τα 2α γενέθλιά του. Σε μία όμορφη τελετή, αντί για τούρτες και κεριά, η διεύθυνση και η συντακτική ομάδα του περιοδικού αποφάσισε να απονείμει βραβεία ποιότητας σε εταιρείες και προσωπικότητες που, με προσωπικές θυσίες και αγώνα, συμβάλλουν στην δημιουργία κουλτούρας ποιότητας στην Ελληνική γαστρονομία.

Αυτό που μου άρεσε στην εκδήλωση, η οποία έγινε στο roof-garden του καινούριου κτιρίου της Εθνικής στη Λεωφόρο Συγγρού, ήταν ότι η έμφαση δόθηκε στους βραβευόμενους και όχι σε ομιλίες, χαιρετισμούς και γενικότερες ευλογίες γενειάδων. Ακόμα και οι Υπουργοί και λοιποί πολιτικοί και θεσμικοί παράγοντες που ήταν εκεί έδειξαν αξιοθαύμαστη εγκράτεια και μίλησαν από καθόλου ως πραγματικά ελάχιστα. Και από τους ίδιους τους βραβευθέντες πάντως, ελάχιστοι ήταν αυτοί που επέλεξαν να ανέβουν στο βήμα - και είπαν πράγματα σωστά και ουσιαστικά.

Γενικώς η βραδιά κύλησε πολύ όμορφα. Με καλό φαγητό και κρασί, καλή παρέα και ένα όμορφο και ευεργετικό αεράκι, το οποίο μπορεί να προβλημάτισε λιγάκι κάποιες από τις κυρίες που διέθεταν πλούσιες κομμώσεις, εμένα όμως (καταλαβαίνετε, δυστυχώς...) ελάχιστα με ενόχλησε...

Για τα βραβεία δεν θα σας πω πολλά - θα τα διαβάσετε αναλυτικά στον Γαστρονόμο σύντομα. Θα σας πω απλώς ότι με εντυπωσίασαν οι επιλογές, καθώς ήταν τελείως έξω από τα κλισέ και τα αναμενόμενα, και μου έδωσαν πραγματικά την αίσθηση ότι αξίζουν κάθε διάκριση με το παραπάνω. Για να καταλάβετε τι εννοώ, βραβεύτηκαν μία κυρία - πρώην μεγαλοστέλεχος στην επικοινωνία - που "το γύρισε" στις βιολογικές καλλιέργειες στο κτήμα της και πουλάει η ίδια τα προϊόντα της σε βιολογικές λαϊκές, ένας Κρητικός αγρότης με πτυχίο Ivy League Αμερικάνικου πανεπιστημίου στις Διεθνείς Σχέσεις, κάποια πραγματικά παραδοσιακά μπακάλικα εντός και εκτός Αθηνών, μία εταιρεία με βιολογικά κοτόπουλα που έστησαν τρεις φίλοι, και αρκετοί άλλοι.

Για περισσότερα, θα χρειαστεί να κάνετε υπομονή μέχρι να κυκλοφορήσει ο Γαστρονόμος του Ιουνίου - δεν παίρνω όρκο, αλλά έχω την εντύπωση ότι αυτό θα είναι την Κυριακή 15 Ιουνίου.

Leave a Reply.