Δεν θέλω να σας μπερδέψω... Ξέρω ότι ο συμπαθέστατος κύριος στη διαφήμιση ψηφίζει ΟΥΖΟ 12 δαγκωτό. Και βέβαια η γνώμη του μετράει, αφού είναι ο ιδιοκτήτης της διαχρονικά εξαιρετικής πολίτικης ταβέρνας "Παντελής" στο Παλαιό Φάληρο. Εγώ ωστόσο, δίνω την ψήφο μου αλλού, σε εναλλακτικές δυνάμεις (έτσι για να είμαστε και στο πνεύμα των ημερών...)

Θέμα γούστου; Ως ένα βαθμό σίγουρα, όχι όμως τελείως. Και εξηγούμαι. Πριν από μερικά χρόνια είχα βρεθεί στη Μυτιλήνη, πατρίδα του ούζου, όπως όλοι ξέρουμε, και είχα δοκιμάσει - στην κυριολεξία - ό,τι υπήρχε. Παράλληλα είχα συζητήσει με πολύ κόσμο σε ταβέρνες, καφενεία, μεζεδοπωλεία, σχετικά με το ποιο ούζο θεωρούν οι ίδιοι οι ντόπιοι ως το κορυφαίο του νησιού. Όλοι λοιπόν, ομόφωνα, είχαν τότε πει τα καλύτερα για το Ούζο Πιτσιλαδή. Όταν το δοκίμασα, κατάλαβα γιατί: αρωματικό, φιλικό και ευχάριστο, όπως ακριβώς φαντάζεται κανείς το ιδανικό ούζο. Φεύγοντας από τη Μυτιλήνη έψαξα να το βρω απεγνωσμένα στην Αθήνα αλλά η διάθεσή του ήταν φοβερά περιορισμένη. Εδώ και καμία διετία, ωστόσο, η διανομή του - ευτυχώς - άλλαξε, και πλέον το βρίσκουμε σε αρκετές καλές κάβες, ακόμα και σε επιλεγμένα σούπερ-μάρκετ. Όσοι είστε φίλοι του ούζου, σας προτείνω να το δοκιμάσετε (απαραιτήτως με καλό μεζεδάκι και ακόμα πιο καλή παρέα), και ελπίζω ότι θα συμφωνήσετε μαζί μου.


Και μια και περί ούζου ο λόγος, σε πιο πρόσφατο ταξίδι μου στην Πάρο δοκίμασα το τοπικό ούζο Μπάλος από το εξαιρετικό οινοποιείο του νησιού, το οινοποιείο Μωραΐτη. Και αυτό το ούζο με εντυπωσίασε, αλλά για άλλους λόγους: ευγενικό, γλυκόπιοτο και με πανέμορφα αρώματα, το ούζο Μπάλος δεν είναι τόσο για τρελλή μεζεδοκατάσταση, είναι όμως ένα εξαιρετικό απεριτίφ, ιδανικό για ένα μεσημεράκι ή ένα όμορφο σούρουπο στη βεράντα με θαλασσινό, αιγαιοπελαγίτικο φόντο... Έχω βέβαια την εντύπωση ότι η ανεύρεση του Ούζου Μπάλος εκτός Πάρου δεν είναι και πολύ εύκολη. Αν είστε όμως πραγματικός φίλος του συγκεκριμένου ποτού, πιστέψτε με, αξίζει τον κόπο να το αναζητήσετε.


10/6/2013 02:35:17 am

Found your site from another blog and wanted to see where I could find more info

ReplyLeave a Reply.