Λοιπόν μια και μιλάμε αρκετά περί Σαμπάνιας τελευταία (είναι και επίκαιρο και εορταστικό το θέμα άλλωστε), σας έχω και κάποια ιδιαίτερα συναρπαστικά νέα από το χώρο.

Δεν έχει ανακοινωθεί επίσημα ακόμα, αλλά η εισαγωγική εταιρεία ΑΙΟΛΟΣ ξεκινάει μία νέα συνεργασία από τις αρχές του 2008. Πρόκειται για την εισαγωγή και διακίνηση στην Ελλάδα των προϊόντων του οίκου Louis Roederer, που παράγει την ομώνυμη ετικέτα Σαμπάνιας, καθώς και την Cristal, την Σαμπάνια των σταρ και του διεθνούς τζετ-σετ.

Είχα τη χαρά να δοκιμάσω και τις δύο ετικέτες στην εκδήλωση "Αφρός & Φυσαλλίδες" που έγινε το Σαββατοκύριακο που μας πέρασε. Η Cristal Brut Vintage 2000 είναι μία ώριμη και εξελιγμένη Σαμπάνια που είναι εξίσου απολαυστική μόνη της ή συνοδεύοντας οποιοδήποτε φίνο πιάτο ενός καλού γεύματος. Είναι χαρμάνι Pinot Noir (55%) και Chardonnay (45%) και αυτό εξηγεί τα όμορφα αλλά διακριτικά αρώματά της, τη φινέτσα της αλλά ταυτόχρονα και το νεύρο που την χαρακτηρίζει. Χαρακτηρίζεται, όπως πάντα, από το διάφανο μπουκάλι της, όπως κατά παράδοση φτιαχνόταν πριν από κάποιους αιώνες αποκλειστικά για τον Τσάρο της Ρωσίας (με την διαφορά ότι τότε η φιάλη ήταν κρυστάλλινη, εξ'ου και το όνομά της). Η τιμή της δεν έχει ανακοινωθεί ακόμα, φαντάζομαι όμως ότι θα κυμαίνεται στα μεσαία τριψήφια επίπεδα...

Η έτερη ετικέτα, η Louis Roederer Brut Premier, είναι μία πραγματικά απολαυστική Σαμπάνια. Φρέσκια και δροσιστικά ξηρή, αλλά με τη σοβαρότητα και το χαρακτήρα που δίνει η προσεκτική οινοποίηση ερυθρών (κατά τα 2/3) ποικιλιών και η ωρίμανση σε δρύινο βαρέλι για κάποια από τα κρασιά που χρησιμοποιούνται στο χαρμάνι, η Brut Premier είναι μία πρωτότυπη και εξαιρετική πρόταση ανάμεσα στις καλές Σαμπάνιες της αγοράς. Η τιμή της επίσης δεν έχει ανακοινωθεί ακόμα αλλά σίγουρα θα είναι αισθητά πιο προσιτή από την "γαλαζοαίματη" αδερφούλα της.

Και τις δύο εκλεκτές ετικέτες θα τις βρίσκουμε, από το Νέο Έτος, σε πολύ επιλεγμένα σημεία.





Leave a Reply.