Χτες το απόγευμα έκανα "ποδαρικό" στον Λευκό Οινομαραθώνιο της Κάβας Λίθοινον (ελπίζω να τους φέρω γούρι, μη μου βγει και τ' όνομα δηλαδή...)

Ήμουν ο πρώτος που έφτασε και
που ουσιαστικά ξεκίνησε την δοκιμή, που περιλάμβανε 24 ετικέτες από τη νησιωτική Ελλάδα. Όπως φαντάζεστε κυριαρχούσε η Σαντορίνη και το Ασύρτικο, αλλά και η Κεφαλονιά με τη Ρομπόλα, όπως και η Κρήτη με τη Βηλάνα "έπαιζαν" δυνατά. Παρούσα και η Κως, η οποία, το'χω ξαναπεί, δείχνει να έχει μεγάλες οινικές δυνατότητες. Από κοντά και η Σάμος, η Λήμνος και η Μύκονος!

Η δοκιμή περιλάμβανε και γνωστές ετικέτες αλλά ακόμα ακυκλοφόρητες στην τελευταία χρονιά, αλλά και κάποιες λιγότερο γνωστές. Μου άρεσε η Άνασσα 2005, μία βαρελάτη Βηλάνα της Mediterra Οινοποιητική, το Κτήμα Αργυρού Αϊδάνι 2007, με τα πετρώδη (flinty) αρώματα και την όμορφη οξύτητά του, αλλά και η φρέσκια και ευωδιαστή Μαλαγουζιά 2007 από το Κτήμα Τριανταφυλλοπούλου στην Κω. Όπως θα καταλάβατε - και ίσως θυμάστε - η χτεσινή μέρα του Οινομαραθωνίου ήταν αφιερωμένη στα κρασιά της Νησιωτικής Ελλάδας. Και είναι γεγονός ότι τα νησιά μας έχουν τεράστιο οινικό πλούτο που πρέπει όλοι να γνωρίσουμε.


Σήμερα και αύριο ο Οινομαραθώνιος περιλαμβάνει Κεντρική & Βόρεια Ελλάδα, και Αττική & Πελοπόννησο αντίστοιχα. Κοιτώντας τους καταλόγους και των δύο ημερών, ξεχωρίζω πολλούς οινικούς λόγους για να περάσετε μία βόλτα και να δοκιμάσετε όμορφα Ελληνικά λευκά κρασιά που μπορεί να μην γνωρίζετε. Προτείνω να το κάνετε όπως το κάνουν οι "παλιοί" του θεσμού: μαγιώ, σαγιονάρα, ένα πέρασμα μετά το μπάνιο και πριν το φαγητό, και άλλο ένα, για το τελείωμα, πριν την επιστροφή. Τι καλύτερο μπορεί κανείς να σκεφτεί για μία όμορφη, ηλιόλουστη μέρα αυτού του Σαββατοκύριακου στα Νότια Προάστια; Μην ξεχνάμε, άλλωστε, ότι ο Οινομαραθώνιος του Λίθοινον δεν είναι μία στημένη, επαγγελματική γευσιγνωσία. Αντιθέτως, είναι μία ευκαιρία για να βρεθούν παλιοί και νέοι φίλοι του κρασιού σε έναν όμορφο χώρο και να δοκιμάσουν τις (λευκές) ομορφιές του Ελληνικού αμπελώνα.


Μην κάθεστε, οι πόρτες σήμερα (και αύριο) ανοίγουν στις 12.00 το μεσημέρι και κλείνουν... όταν φύγει κι ο τελευταίος! Συντεταγμένες: Λεωφ. Σαρωνίδας 122 / 22910-60257. 

6/20/2008 07:13:55 pm

Καλημέρα.
Τόσο νωρίς πήγατε; Άξιζε πάντως η χθεσινή ημέρα.
Θα συμφωνήσω πως από τότε που έγιναν οι αλλαγές στην Mediterra Οινοποιητική έχουμε καλά κρασιά. Ειδικά την Άνασσα.
Για κάποια οινοποιεία περιμέναμε τα καλά αποτελέσματα όπως το Σαντορίνη του Χατζηδάκη (ασύρτικο από βαρέλι) ή το νυχτέρι του.
Μου άρεσε και το Φανταξομέτοχο του Μπουτάρη αλλά χθες έμαθα και τα κρασιά του Τριανταφυλλόπουλου από την Κω. Ειδικά το Chardonnay του, η «Εορτή», θεωρώ πως ήταν η αποκάλυψη της χθεσινής βραδιάς.
Μάλιστα επειδή απόψε που είναι τα κρασιά από Κεντρική και Βόρεια Ελλάδα (εξαιρετικό το σημερινό πρόγραμμα) και μεταξύ άλλων θα γίνει και η «μεγάλη μάχη των Chardonnay» είπαμε με τον Γιάννη να ανοίξουμε και μια «Εορτή» να το δούμε δίπλα στα βόρεια.

ReplyLeave a Reply.