Το ρεύμα της κουζίνας fusion μετράει κάποιες δεκαετίες τώρα. Η όλη λογική της ήταν εξ' αρχής να δημιουργήσει "υβριδικές" γεύσεις μέσα από συνδυασμούς συνταγών, τεχνοτροπιών και πρώτων υλών από πολλές και διαφορετικές κουζίνες. Αν με ρωτάτε την προσωπική μου γνώμη, ποτέ δεν υπήρξα μεγάλος φαν του ρεύματος αυτού, αν και πρέπει να ομολογήσω ότι κάποια μεγάλα εστιατόρια (σκέφτομαι συγκεκριμένα 3-4 στο Λονδίνο και το Σαν Φρανσίσκο) το απέδωσαν με εξαιρετικά αποτελέσματα.

Τα σκεφτόμουν όλα αυτά προχτές που βρέθηκα στο Eclipse, το νέο εστιατόριο στο Κολωνάκι. Είχα ακούσει ότι συνδυάζει Ταϊλανδέζικες και Μεσογειακές γεύσεις - γι αυτό και το μυαλό μου πήγε σε fusion καταστάσεις - αλλά δεν μπορούσα να φανταστώ ένα κατάλογο χωρισμένο στη μέση και ο μισός να είναι ένας πλήρης κατάλογος με Ταϊλανδέζικα πιάτα και ο υπόλοιπος αντίστοιχα αυτόνομος (με ορεκτικά, κύρια, επιδόρπια, κλπ) αλλά πιο Ευρωπαϊκού (όχι απαραίτητα μόνο Μεσογειακού) χαρακτήρα. Προσπαθούσα να σκεφτώ με ποια λογική να διαρθρώσει κανείς τον κατάλογό του έτσι και δεν μπορούσα να καταλήξω κάπου. Γενικά δεν είμαι πολύ υπέρ των εστιατορίων που δεν έχουν μία συγκεκριμένη γαστρονομική ταυτότητα, ή τουλάχιστον βρίσκω αρκετά μη πρακτικό να μπερδεύεις τα πράγματα τόσο πολύ. Για παράδειγμα, μπορεί να καλύψεις περισσότερα γούστα μίας παρέας όταν ο κατάλογός σου περιλαμβάνει πιάτα περισσότερων από μίας κουζίνας, ωστόσο πρέπει να μπορείς να τον υποστηρίξεις με μία αρκετά εκτενή, ή τουλάχιστον πολύ προσεκτικά στοχευμένη, λίστα κρασιών (κάτι που το Eclipse, ας πούμε, δεν διαθέτει).

Δεν θέλω να παρεξηγηθώ, μία χαρά φάγαμε και περάσαμε στο Eclipse. Το πουγγί καπνιστού σολωμού γεμιστό με cottage cheese, αν και απλό στη σύλληψη, ήταν πολύ καλό στην υλοποίηση αλλά και στην παρουσίαση, με όμορφες γεύσεις αλλά και όμορφα χρώματα στο πιάτο. Τα spring rolls επίσης, όπως με διαβεβαίωσε η σύζυγος (και σταθερή συνοδοιπόρος στις γαστρονομικές μου εξορμήσεις), ήταν ιδιαίτερα νόστιμα. Μία χαρά και το ψαρονέφρι γεμιστό με Μετσοβόνε και γαρνιρισμένο με κρέπα πατάτας και λαχανικών. Η λίστα των κρασιών είναι όντως μικρή και προβλέψιμη (περιλαμβάνει δηλαδή τα κλασσικά Ελληνικά best-sellers, και λίγες επιλογές από τον ξένο αμπελώνα). Εμείς βρήκαμε κρασί να διαλέξουμε (και δεν ήταν κακή επιλογή το ανεπιτήδευτο, φρέσκο Sangiovese από το Osco της Νοτιοδυτικής Ιταλίας). Δεν είμαι όμως σίγουρος κατά πόσο η λίστα θα κάλυπτε κάποιον που θα επέλεγε σε μεγαλύτερο βάθος από το μέρος του καταλόγου με τις γεύσεις από την Άπω Ανατολή.

Βεβαίως και συνιστώ το Eclipse, ως πρόταση βραδινής εξόδου στο Κέντρο. Η ατμόσφαιρα είναι ωραία, ο κόσμος καλός, η εξυπηρέτηση πολύ καλή και ο χώρος όμορφος. Ο δε κάτω χώρος του μπαρ μου φάνηκε αρκετά σικ και κεφάτο στέκι. Και για φαγητό σας το προτείνω - θα περάσετε καλά, αρκεί να είστε προετοιμασμένοι ότι αν έχετε πολύ ακραίες γαστρονομικές ανησυχίες, στο συγκεκριμένο μέρος θα περάσετε καλά με την παρέα σας, αλλά μάλλον δεν θα τις ικανοποιήσετε .

Από τα πολύ δυνατά "συν" του χώρου είναι και ο αποτελεσματικός εξαερισμός, παρότι σε όλο τον ενιαίο χώρο του φαγητού επιτρέπεται το κάπνισμα. Όσο βέβαια για τον κύριο από την παραδιπλανή παρέα που κάπνιζε πίπα με αρωματικό καπνό ακόμα και ενώ έτρωγε (!),  εγώ τι να πω; Να χαίρεται τους γευστικούς του αισθητήρες, και να τον χαίρεται η παρέα του που την σέβεται τόσο πολύ την ώρα του φαγητού.

Όσοι ενδιαφέρεστε να επισκεφτείτε το Eclipse στην επόμενη έξοδό σας θα το βρείτε στο Κολωνάκι (Αλωπεκής 21 / 210-3641545). Υπολογίστε το κόστος γύρω στα €65 το άτομο για γεύμα τριών πιάτων και κρασί.

Leave a Reply.