Έχετε ακούσει για το ABC (Anything But Chardonnay); Ξέρετε ότι υπάρχει διεθνώς στροφή των καταναλωτών προς τις γηγενείς ποικιλίες των ανά τον κόσμο οινοπαραγωγικών περιοχών, γιατί έχουν βαρεθεί να πίνουν τις ίδιες 5-6 ποικιλίες, απλά από διαφορετικά μέρη; Εμείς το λέμε και το γράφουμε από καιρό, αλλά τώρα έρχονται και τα αποτελέσματα έρευνας σε μεγάλο αριθμό Αμερικανών οινοφίλων να το επιβεβαιώσουν.

Συγκεκριμένα, το τελευταίο τεύχος του Αμερικάνικου περιοδικού Wine & Spirits, φιλοξενεί τα αποτελέσματα έρευνας που έγινε σε 309 εστιατόρια από 29 πολιτείες της Αμερικής. Πρόκειται για εστιατόρια με κουζίνες από όλο τον κόσμο, καθένα από τα οποία έχει συμπεριληφθεί στον οδηγό Zagat που περιέχει τα καλύτερα εστιατόρια της Αμερικής, με βάση την προτίμηση των ίδιων των πελατών τους.


Είναι σημαντικό το γεγονός ότι οι Αμερικανοί οινόφιλοι προτιμούν και ζητούν τις ξένες γηγενείς ποικιλίες, ειδικά σε μία εποχή που το δολλάριο δεν είναι και... στα καλύτερά του. Επίσης σημαντική είναι η στροφή των προτιμήσεων των καταναλωτών προς τα πιο ελαφριά και εύκολα λευκά σε σχέση με τα στιβαρά και τα έντονα βαρελάτα, ενώ το ίδιο ισχύει και για τα ερυθρά, γι αυτό άλλωστε και το Pinot Noir έχει τόσο δυνατό ρεύμα. Γενικά είναι πολύ θετικό το γεγονός ότι οι καταναλωτές μίας τόσο σημαντικής αγοράς, και μάλιστα μίας αγοράς που είναι παραδοσιακα πιστή στα δικά της κρασιά, θέλουν να δοκιμάσουν, να γνωρίσουν, να πειραματιστούν με νέες γεύσεις.

Το πιο σημαντικό όμως σας το άφησα για το τέλος: ανάμεσα στις 30 περίπου λευκές ποικιλίες κρασιού που ανέδειξαν οι ίδιοι οι πελάτες των εστιατορίων της έρευνας ως τις πιο δημοφιλείς στο τραπέζι τους, υπάρχουν και τέσσερις ελληνικές! Αναρωτιέστε ποιες είναι; Διαβάστε παρακάτω:

sauvignon blanc, pinot grigio, riesling, gruner veltliner, albarino, cortese, pinot blanc, ασύρτικο, verdicchio, vernaccia, fiano, gewurztraminer, melon, tocai friulano, bianchetta genovese, godello, greco, kerner, μαλαγουζιά, malvasia, moscato, μοσχοφίλερο, pigato, ribolla gialla, ροδίτης, sylvaner, timorasso, txakoli.


Leave a Reply.