Εμένα λοιπόν η μόδα των αρωματικών καφέδων δε με άγγιξε ποτέ. Το αντίθετο μάλιστα. Είμαι φανατικός λάτρης του καφέ, γι αυτό ακριβώς και αναζητώ πάντα τα αυθεντικά του αρώματα και τη γεμάτη γεύση του, χωρίς παρεμβάσεις που αλλοιώνουν αυτήν ακριβώς την αυθεντικότητά του, με "ξένα" κατά τη γνώμη μου, αρώματα, όπως φουντούκι, βανίλια, καραμέλα, κλπ...

Βεβαίως υπάρχει ένα είδος αρωματισμένου καφέ που εξαιρώ από όλα τα παραπάνω. Πρόκειται για τον Αραβικό καφέ, που είναι κατά βάση καφές Arabica, παρεμφερής με τον δικό μας, Ελληνικό καφέ, αρωματισμένος με την προσθήκη κάρδαμου. Τελευταία φορά που τον είχα απολαύσει ήταν πριν από κάποια χρόνια, σε αυθεντικά καφέ στα σοκάκια του Αμμάν, στην Ιορδανία, συνοδευόμενο από παραδοσιακό ναργιλέ. Στο τέλος εκείνου του ταξιδιού είχα πάρει Αραβικό καφέ για να φέρω πίσω μαζί μου από ένα τυπικό καφεκοπτείο, όπου μάλιστα μπροστά μου ο καφεκόπτης είχε προσθέσει το κάρδαμο ανάλογα με το γούστο μου και στη συνέχεια τον είχε αλέσει.

Από τότε απολαμβάνω Αραβικό καφέ όταν πηγαίνω για φαγητό σε Λιβανέζικο εστιατόριο είτε στην Αθήνα είτε στο εξωτερικό, και πάντα κάθε γουλιά του μου φέρνει στο μυαλό όμορφες αναμνήσεις από εκείνο το ωραίο ταξίδι, που ελπίζω ότι δε θ'αργήσω να επαναλάβω.

Πρόσφατα όμως βρήκα εξαιρετικό Αραβικό καφέ στα Καφεκοπτεία Λουμίδη στην Ομόνοια. Είναι προϊόν της Samba Cafe, και είναι πραγματικά αυθεντικός Αραβικός καφές με την χαρακτηριστική μερακλιδικη γεύση της ποικιλίας Arabica και την ιδιαίτερη βοτανική ευωδία του κάρδαμου.

Στα Καφεκοπτεία Λουμίδη, βέβαια, πηγαίνω έτσι κι αλλιώς συχνά, γιατί από εκεί προμηθεύομαι ελληνικό καφέ που φρεσκοκόβεται μπροστά μου, με αποτέλεσμα να έχει έντονα αρώματα που διαρκούν, σε αντίθεση με οποιοδήποτε καφέ του εμπορίου. Από εκεί παίρνω επίσης καλοκαβουρδισμένο Espresso, ολόκληρο σε κόκκο, που αλέθω στο σπίτι, καθώς και ένα σωρό όμορφα παρελκόμενα όπως φλυτζανάκια, κουλουράκια και βουτήματα, μαρμελάδες και γλυκά του κουταλιού, αλλά και εκλεκτά και σπάνια είδη τσαγιού.

Αν είστε λάτρης του Ελληνικού καφέ, αξίζει να επενδύσετε σε σωστά αξεσουάρ για την παρασκευή του, όπως είναι το σωστό μπακιρένιο μπρίκι με το στενό λαιμό που κρατάει τα αρώματα και δεν τα αφήνει να δραπετεύσουν, καθώς και το αντίστοιχο αναδευτήρι που ανακατεύει τον καφέ πολύ καλύτερα από το κλασσικό κουταλάκι. Μάλιστα, αν έχετε το χώρο, το χρόνο και τα χρήματα (όχι βέβαια ότι πρόκειται πια για καμία τόσο σοβαρή επένδυση) μπορείτε να αγοράσετε και μία χόβολη, που σιγο-ψήνει τον καφέ και τον κάνει τόσο μα τόσο καλύτερο από οποιοδήποτε ηλεκτρικό μάτι ή γκαζάκι.

Όπως και να'χει το πράγμα, ο πραγματικός λάτρης του Ελληνικού καφέ ξέρει ότι το καλό καφεδάκι που θα απολαύσει έχει τη δική του διαδικασία και τελετουργία, χωρίς ζόρια και βιασύνες. Ο πραγματικός λάτρης του Ελληνικού καφέ, επίσης, μποϋκοτάρει κάθε ασυνείδητο καφετζή που νομίζει ότι φτιάχνει Ελληνικό καφέ μέσα σε λίγα δευτερόλεπτα, χρησιμοποιώντας τον ατμοπαρασκευαστή για το αφρόγαλα της μηχανής του καπουτσίνο...

Τα Καφεκοπτεία Λουμίδη θα τα βρείτε στο Κέντρο της Αθήνας (Πανεπιστημίου 69 και Αιόλου, λίγα μέτρα από τον σταθμό του ηλεκτρικού της Ομόνοιας), στον Πειραιά (Τσαμαδού 10), στη Θεσσαλονίκη (Κομνηνών 22), καθώς και σε 33 ακόμα επιλεγμένα σημεία σε διάφορες πόλεις της Ελλάδας. Επιπλέον, μπορούμε να βρούμε τόσο Ελληνικό καφέ, όσο και Espresso Λουμίδη στα super market ΑΒ Βασιλόπουλος, όπου πωλούνται σε ειδικές αεροστεγείς συσκευασίες με προστατευτική βαλβίδα, σε ολόκληρους κόκκους, που είτε θα μας αλέσουν μπροστά μας είτε θα αλέσουμε μόνοι στο σπίτι μας, αν έχουμε ειδικό ηλεκτρικό ή μηχανοκίνητο μύλο.

Leave a Reply.