Το BYOB (Bring Your Own Bottle)  είναι μία συνήθης πρακτική των εστιατορίων στο εξωτερικό, που δίνει την δυνατότητα στους πελάτες να φέρνουν μαζί τους το δικό τους κρασί όταν πηγαίνουν εκεί να γευματίσουν. Έτσι, κάποιος που θέλει να πιει ένα σπέσιαλ κρασί, είτε δεν βρίσκει στα εστιατόρια τα κρασιά που προτιμάει, ή έχει οποιοδήποτε άλλο λόγο να μην θέλει να αγοράσει το κρασί του από την λίστα του εστιατορίου, πηγαίνει σε μέρη που επιτρέπουν το ΒΥΟΒ με το δικό του ή τα δικά του μπουκάλια. Συνηθίζεται μάλιστα τα εστιατόρια αυτά να προσθέτουν μία συμβολική χρέωση στο λογαριασμό, το λεγόμενο Corkage Fee, έναντι συμμετοχής του πελάτη στα έξοδα που θα κάνει το εστιατόριο για το σερβίρισμα ενός κρασιού που δεν είναι δικό του.

Στην Ελλάδα αυτή την περίοδο υπάρχει μία μεγάλη και πονεμένη συζήτηση για τις τιμές και τις χρεώσεις του κρασιού στα εστιατόρια. Δεν θα επεκταθώ στο θέμα σ’αυτή τη φάση - παρότι αρκετά και καλά εστιατόρια κάνουν συνειδητή στροφή στην τίμια χρέωση του κρασιού, υπάρχουν πολλά παραδείγματα αυτών που οι χρεώσεις τους είναι αδικαιολόγητα εξωφρενικές. Θα σας πω όμως ότι η πρακτική του ΒΥΟΒ φαίνεται να διαδίδεται με πολύ βραδείς ρυθμούς στη χώρα μας, κι αυτό είναι κρίμα.

Φωτεινή εξαίρεση στα παραπάνω όμως είναι το εστιατόριο A Modo Mio, στη Φιλοθέη, και οφείλω να το αναγνωρίσω. Το συγκεκριμένο εστιατόριο λοιπόν, εκτός του ότι ήταν το πρώτο στην Αθήνα (απ’όσο ξέρω, όποιος γνωρίζει κάτι άλλο με διορθώνει) που εφάρμοσε το σύστημα ΒΥΟΒ, δεν επιβαρύνει τον πελάτη με την παραμικρή χρέωση γι αυτό. Τους συγχαίρω και ελπίζω να ακολουθήσουν και άλλα εστιατόρια το παράδειγμά τους. Κι αυτό γιατί τα όποια διαφυγόντα κέρδη από τα κρασιά που δεν θα πωλούν, θα τα βγάλουν σε πολλαπλάσιο βαθμό σε φαγητό, επαναληπτικές επισκέψεις από πελάτες και γενικότερα ικανοποίηση και πίστη εκ μέρους των πελατών τους.

Το A Modo Mio έχει ένα υπερ-πλήρες μενού με μεγάλη ποικιλία σε κρεατικά, ζυμαρικά και πολλά πιάτα ημέρας, ενώ είναι ανοικτό από νωρίς και λειτουργεί μεσημέρι και βράδυ. Είναι από τα παλιά και κλασικά στέκια της περιοχής. Βρίσκεται στην διεύθυνση Καποδιστρίου & Θράκης 2, Φιλοθέη. Τα τηλέφωνα για πληροφορίες και κρατήσεις είναι 210-6822301 και 210-6893290.


 

Σήμερα τα νέα μας έρχονται από το Λονδίνο. Όσοι ζουν, έχουν ζήσει ή επισκέπτονται συχνά την Βρετανική πρωτεύουσα είναι πολύ πιθανόν να έχουν περάσει από το “Foxtrot Oscar”, ένα από τα πιο cult εστιατόρια μίας από τις πιο αριστοκρατικές συνοικίες, του Chelsea.

Το συγκεκριμένο στέκι το έχω τιμήσει ουκ ολίγες φορές, ειδικά κάποια εποχή που το γραφείο μου βρισκόταν λίγους δρόμους πιο κάτω, στο Chelsea Harbour. Έχω πολύ όμορφες αναμνήσεις από την λιτή, αλλά ζεστή και οικογενειακή του ατμόσφαιρα, το απλό αλλά νόστιμο μενού που αναγραφόταν πάντα σε μαυροπίνακα που βρισκόταν σε περίοπτο σημείο του εστιατορίου, αλλά και από το γεγονός ότι ανά πάσα στιγμή έβλεπε κανείς εκεί από απλούς shoppers ή κατοίκους της περιοχής, ως ηθοποιούς, τραγουδιστές, μέχρι και γαλαζοαίματους. Αγαπημένο μου πιάτο στο μενού ήταν πάντα η Σαλάτα του Βρούτου (Brutus Salad), αφού ο Βρούτος ήταν αυτός που εξολόθρευσε τον Καίσαρα!...

Μετά από την όμορφη αυτή αναδρομή στο παρελθόν, τα νέα που ξεκίνησα να σας λέω είναι ότι το Foxtrot Oscar, το οποίο είναι πλέον κλειστό για ανακαίνιση, θα ξανανοίξει κάτω από την καθοδήγηση (και την ομπρέλα των εστιατορίων) του φημισμένου Βρετανού σεφ Gordon Ramsay. Το opening αναμένεται κάποια στιγμή στην περίοδο Οκτωβρίου-Νοεμβρίου. Δεν σας κρύβω, παρότι φαν του Gordon Ramsay, ότι έχω ένα φόβο ότι η κίνηση αυτή ενδέχεται να αλλάξει ριζικά τον αυθεντικό χαρακτήρα του Foxtrot Oscar που είχαμε αγαπήσει.
Δεν είναι λίγοι άλλωστε αυτοί που «τα χώνουν» στον Ramsay, ιδίως τώρα τελευταία που το’χει ρίξει στα reality shows, τα πάρτυ και τα πρωτοσέλιδα, και την παρέα με τον Μπέκαμ στο Λος Άντζελες…


Εγώ πάντως ενδέχεται να βρεθώ στο Λονδίνο στα μέσα του Νοεμβρίου για το Decanter Fine Wine Encounter, μία από τις μεγαλύτερες και πιο ουσιαστικές διεθνείς εκθέσεις κρασιού που γίνονται στον κόσμο. Αν έχω χρόνο (και αν έχει ανοίξει) θα κοιτάξω να τσεκάρω το νέο Foxtrot Oscar υπό την επιρροή του Ramsay. Και να μην προλάβω πάντως μην ανησυχείτε, θα γυρίσω με τόσο πολύ και ενδιαφέρον υλικό που δεν θα καταλάβετε την έλλειψη…

Τελειώνοντας να σας πω ότι οι κακές γλώσσες λένε ότι ο Ramsay διάλεξε το συγκεκριμένο εστιατόριο όχι μόνο λόγο γεωγραφικής τοποθεσίας (αφού βρίσκεται πολύ κοντά στο εστιατόριο-ναυαρχίδα του), αλλά και για… σημειολογικούς λόγους. Βλέπετε, Foxtrot Oscar είναι τα αρχικά της πιο συνηθισμένης αγγλικής… βρισιάς, στην αεροπορική αλφάβητο!...

Info: Το Foxtrot Oscar βρίσκεται (εδώ και χρόνια) στην διεύθυνση 79 Royal Hospital Road, London SW3 4HN.
 


 

Λοιπόν έχω τη χαρά να σας ανακοινώσω, πριν το μάθει οποιοσδήποτε άλλος, ότι το Σεμινάριο Οινογνωσίας για Ερασιτέχνες και Αρχάριους που πρωτο-οργανώσαμε, σε συνεργασία με την εταιρεία Ανθίδης, στις αρχές του καλοκαιριού, θα επαναληφθεί τώρα το Φθινόπωρο!

Με τα 20 άτομα (άντρες και γυναίκες) που συμμετείχαν στον καλοκαιρινό κύκλο φτιάξαμε μία πολύ καλή παρέα. Εκτός του ότι, κατά γενική ομολογία, έμαθαν πολλά και καινούρια πράγματα για την ιστορία, την παραγωγή και την απόλαυση του κρασιού, το βασικό είναι ότι όλοι περάσαμε πραγματικά πολύ ωραία. Ύστερα έκατσα και έβαλα κάτω τα όσα κάναμε σε νούμερα, και συνειδητοποίησα ότι, εκτός της θεωρητικής γνώσης και της ενδιαφέρουσας κουβέντας, δοκιμάσαμε και σχολιάσαμε περισσότερες από 75 διαφορετικές ετικέτες ελληνικού και εισαγόμενου κρασιού, γνωρίσαμε από κοντά 6 γνωστούς και βραβευμένους Έλληνες οινοποιούς (Κοκοτός - Σεμέλη, Παρασκευόπουλος - ΓΑΙΑ, Μαρκαντωνάτος - Gentilini, Μούντριχας - Αβαντίς, Χαρλαύτης - Κτήμα Χαρλαύτη, Παλυβός - Κτήμα Παλυβού), και επισκεφθήκαμε 4 οινοποιεία στην Αττική και τη Νεμέα.

Ο νέος, φθινοπωρινός κύκλος ξεκινάει στις αρχές του Οκτωβρίου και διακρίνεται σε 2 ξεχωριστά επίπεδα:
- Το επίπεδο Α περιλαμβάνει τις εξής θεματικές ενότητες: Εισαγωγή στο κρασί, πλήρης ανάλυση του ελληνικού αμπελώνα, εισαγωγή στον διεθνή αμπελώνα. Το επίπεδο Α ξεκινάει την Τετάρτη 3 Οκτωβρίου στις 7.30 το απόγευμα και θα ολοκληρωθεί σε 5 εβδομαδιαίες συναντήσεις την ίδια μέρα και ώρα.
- Το επίπεδο Β περιλαμβάνει τις εξής θεματικές ενότητες: Γαλλία και Ιταλία, ο υπόλοιπος παλαιός κόσμος, νέος κόσμος, γλυκά, αφρώδη κρασιά και αποστάγματα, αρμονία φαγητού και κρασιού. Το επίπεδο Β ξεκινάει την Τετάρτη 7 Νοεμβρίου στις 7.30 το απόγευμα και θα ολοκληρωθεί σε 5 εβδομαδιαίες συναντήσεις την ίδια μέρα και ώρα.

Και για τα 2 επίπεδα έχουν προγραμματιστεί παρουσιάσεις από οινοποιούς, καθώς και επισκέψεις σε οινοποιεία. Τα σεμινάρια θα διεξάγονται στην αίθουσα γευσιγνωσίας της Κάβας Ανθίδης (Κηφισίας 76 Μαρούσι, 1ος Όροφος). Το κόστος συμμετοχής είναι €150 για κάθε επίπεδο.

Τι λέτε; Αν όλα αυτά σας ακούγονται ενδιαφέροντα, δεν έχετε παρά να επικοινωνήσετε άμεσα με την κα Μαρίνα Αποστολίδου, που είναι υπεύθυνη για πληροφορίες και εγγραφές, στο τηλέφωνο 210-9690234.