Μια και βρίσκομαι στην Πελοπόννησο (ως εκδρομή ξεκίνησε, σε οινοδημοσιογραφική αποστολή - κλασικά - εξελίχθηκε), τι πιο ταιριαστό και επίκαιρο να κάνω, από το να σας υπενθυμίσω το επόμενο ραντεβού ημών των οινοφίλων:

Αναφέρομαι στην εκδήλωση "Οίνοι Πελοποννήσου... Φυσικά", η οποία θα λάβει χώρα αυτή την Κυριακή, 2 Νοεμβρίου, στο Ξενοδοχείο Athens Hilton, από τη 1 το μεσημέρι μέχρι τις 8 το βράδυ. Είναι η τρίτη χρονιά που διοργανώνεται η εκδήλωση αυτή, με πρωτοβουλία της Ένωσης Οινοπαραγωγών του Αμπελώνα της Πελοποννήσου (ΕΝΟΑΠ). Τα μέλη της Ένωσης, από όλες τις οινοπαραγωγικές περιοχές της περιοχής, θα είναι εκεί για να παρουσιάσουν τα κρασιά τους στο οινόφιλο κοινό και να βρεθούν για άλλη μία φορά κοντά στους φίλους τους.

Τα κρασιά της γευσιγνωσίας, εκτός από το χώρο της εκδήλωσης, οι επισκέπτες θα έχουν την ευκαιρία να τα απολαύσουν και σε επιλεγμένα εστιατόρια, όπου θα συνοδεύουν ειδικά μενού γευσιγνωσίας, με 50% έκπτωση.

Η εκδήλωση είναι ελεύθερη για το κοινό. Περισσότερες πληροφορίες θα βρείτε στην επίσημη ιστοσελίδα της ΕΝΟΑΠ, στη διεύθυνση www.enoap.gr.


 

Και πριν φύγουμε από το θέμα του Wine Report, αξίζει επίσης να σημειώσω με μεγάλη χαρά κάτι που μου έκανε πολύ μεγάλη εντύπωση. Στην ενότητα "Classic Wine Vintage Guide" του οδηγού, που επιμελήθηκε η Serena Sutcliffe MW, συγγραφέας, δημοσιογράφος οίνου, Master of Wine (τέως Πρόεδρος του Institute of Masters of Wine) και επικεφαλής του International Wine Department του οίκου δημοπρασιών Sotheby's, υπάρχει ένας πίνακας με τις πλέον συναρπαστικές και ασυνήθιστες (οινικές) ανακαλύψεις σε δημοπρασίες, ο οποίος περιλαμβάνει και ένα Ελληνικό κρασί. Πρόκειται για το Κτήμα Άλφα Ερυθρό του 2004, μία πραγματικά αξιόλογη χρονιά του εξαιρετικού χαρμανιού από Ξινόμαυρο, Syrah και Merlot που παράγει το ομώνυμο Κτήμα.

Βεβαίως για όσους έχουν δοκιμάσει το συγκεκριμένο κρασί, ή, ακόμα καλύτερα, για όσους έχουν επισκεφτεί το Κτήμα Άλφα στο Αμύνταιο, οι συνεχείς διεθνείς διακρίσεις που λαμβάνουν τα κρασιά του δεν αποτελούν καμία έκπληξη - απεναντίας, είναι μία δικαιολογημένη επιβράβευση της πολύ καλής προσπάθειας που καταβάλλει ο Άγγελος Ιατρίδης και οι συνεργάτες του, παντρεύοντας την εξαιρετική πρώτη ύλη και το εκπληκτικό terroir της περιοχής με την τεχνολογία αιχμής.

Θα έχω τη χαρά να ξαναδώ τον Άγγελο στο Λονδίνο τον άλλο μήνα, στην έκθεση του Decanter, αφού είναι από τους Έλληνες οινοποιούς που σταθερά εκπροσωπούν όχι μόνο το οινοποιείο τους αλλά το Ελληνικό κρασί γενικότερα στις μεγάλες εκδηλώσεις του εξωτερικού. Πιστεύω ότι μία εκδρομή στο Αμύνταιο και στο Κτήμα Άλφα θα μείνει αξέχαστη σε κάθε φίλο του κρασιού και της καλοπέρασης, και τη συνιστώ σε όλους ανεπιφύλακτα. Για μία πρώτη, διαδικτυακή γνωριμία με το πανέμορφο οινοποιείο στο Κτήμα Άλφα, μπορείτε να κάνετε κλικ σε αυτό εδώ το link.


 

Κυκλοφόρησε το Wine Report 2009, η μελέτη του οινικού κόσμου για την χρονιά που πέρασε αλλά και αυτήν που έρχεται. Περιλαμβάνει αναλυτικές πληροφορίες για τις τρέχουσες εσοδείες στις βασικές οινοπαραγωγικές περιοχές του κόσμου, λίστες με αξιοσημείωτα και παράξενα κρασιά, νέα και ειδήσεις που δεν γράφτηκαν αλλού, και βέβαια τα κρασιά που πρέπει να παρακολουθήσουμε από ολόκληρο τον κόσμο σε σειρά ποιότητας, τιμής, συλλεκτικής αξίας, καινοτομίας, κλπ. Το Wine Report 2009, όπως κάθε χρόνο, επιμελείται ο Βρετανός οινογράφος Tom Stevenson, πλαισιωμένος από μία ομάδα ειδικών για κάθε περιοχή που καλύπτει. Η φετινή έκδοση πωλείται από τα μεγάλα βιβλιοπωλεία (Ελευθερουδάκης, Παπασωτηρίου, fnac, Public) και η τιμή του είναι €13,50.

Όπως κάθε φορά, το κεφάλαιο Ελλάδα στο Wine Report 2009 επιμελήθηκε ο Νίκος Μάνεσης. Στη φετινή έκδοση, πέρα από τις Top 10 επιλογές του σε επίπεδο οινοποιών, ανερχόμενων οινοποιείων, ασυνήθιστων κρασιών κλπ, καθώς και έγκυρες ενημερώσεις στις εσοδείες από το 2002 ως το 2007, ο μεγάλος Έλληνας οινογράφος μοιράζεται μαζί μας άγνωστες και ιδιαίτερα ενδιαφέρουσες πληροφορίες. Αναμεσά τους το γεγονός ότι ο πολύ αξιόλογος οινοποιός Alois Lageder αποφάσισε να καλλιεργήσει Ασύρτικο στο οινοποιείο του στο Alto Adige στα σύνορα Ιταλίας-Αυστρίας, καθώς και ότι ο άγνωστος Τσαπουρνάκος, μία ποικιλία που πρωτομάθαμε από το Κτήμα Βογιατζή στο Βελβεντό, είναι τελικά (βάσει ταυτοποίησης DNA) Cabernet Franc, το οποίο οι ιστορικοί πιστεύουν ότι έφεραν στην Ελλάδα Γάλλοι στρατιώτες σε κάποια στιγμή της πολυτάραχης ιστορίας μας, κάπου στον 18ο ή τον 19ο αιώνα. Το Wine Report 2009 είναι γεμάτο τέτοιες πληροφορίες (για την Ελλάδα και όχι μόνο) που θα συναρπάσουν τους οινόφιλους αναγνώστες του.

Δεν χωράει η παραμικρή αμφιβολία ότι ο Νίκος Μάνεσης ξέρει το Ελληνικό κρασί όσο ελάχιστοι άνθρωποι. Στην μακρόχρονη καριέρα του έχει "γράψει" πολλά χιλιόμετρα, τόσο με το ιστορικό Audi του όσο και με τα πόδια, για να γνωρίσει τον Ελληνικό αμπελώνα από άκρη ως άκρη. Εδώ και κάποιες μέρες έχουμε τη χαρά να μπορούμε να μοιραζόμαστε κάποιες από τις γνώσεις και τις ανακαλύψεις του διαδικτυακά, από τη νέα του ιστοσελίδα. Προτείνεται σε όλους τους φίλους του Ελληνικού κρασιού και βρίσκεται στη διεύθυνση www.greekwineworld.com.


 

Ποιος είπε ότι οι κριτικοί οίνου δεν ασκούν σημαντική επιρροή στους καταναλωτές, αλλά και στις εταιρείες που προμηθεύουν με κρασί τις κάβες και τα εστιατόρια; Εγώ προσωπικά παρακολουθώ έναν συγκεκριμένο, τον Γιαπωνέζο Shizuku Kanzaki, ο οποίος παίζει στην κυριολεξία την ασιατική αγορά του κρασιού στα δάχτυλα!

Ο Shizuku λοιπόν, από το 2004 μέχρι σήμερα... λύνει και δένει στην Άπω Ανατολή. Πρόσφατα έκανε μία απλή αναφορά σε ένα Νεοζηλανδέζικο Riesling του 2006 και μέσα σε λίγες ώρες οι διανομείς του συγκεκριμένου κρασιού στην Ιαπωνία έσπασαν κάθε ιστορικό ρεκόρ πωλήσεων! Κάποια άλλη φορά δοκίμασε ένα κρασί από μία άγνωστη για την Ασιατική αγορά Appellation της Γαλλίας, και μέσα σε χρόνο μηδέν όλες οι ετικέτες της συγκεκριμένης περιοχής εξαφανίστηκαν από τα ράφια της Taiwan!

Ποτέ ξανά στα χρονικά των Ασιατικών αγορών ένας μόνο κριτικός δεν έχει ασκήσει τέτοια επιρροή,
ουσιαστικά αναγκάζοντας εταιρείες εισαγωγής, μπαρ, εστιατόρια, μέχρι και αεροπορικές εταιρείες να προσαρμόζουν τις οινικές τους επιλογές σύμφωνα με τα δικά του γούστα. Αρκεί να σκεφτεί κανείς ότι στην Κορέα το κρασί πριν την εμφάνιση του Shizuku Kanzaki αντιπροσώπευε με το ζόρι το 30% του τζίρου των καταστημάτων οινοπνευματωδών - το ποσοστό αυτό στην μετά-Shizuku εποχή έχει πλέον ξεπεράσει το 80%! Όλα αυτά τα φαινόμενα μάλιστα αναμένεται να ενταθούν ακόμα περισσότερο καθώς η ζωή του Shizuku Kanzaki πρόκειται σύντομα να μεταφερθεί στον κινηματογράφο αλλά και στην τηλεόραση, ενώ οι πιο λαμπροί ζεν-πρεμιέ της έβδομης τέχνης στην Ασία... σφάζονται για να πάρουν τον ρόλο του πρωταγωνιστή.

Υπάρχει βέβαια μία λεπτομέρεια που δεν σας έχω πει ακόμα... Ο Shizuku Kanzaki δεν ζει... στον κόσμο των ζωντανών, ανάμεσά μας, αλλά σε ένα κόμικ manga εβδομαδιαίας κυκλοφορίας! Ο (εικονιζόμενος) δισδιάστατος οινοκριτικός και σομελιέ είναι πνευματικό τέκνο δύο δημιουργικών σκιτσογράφων στην Ιαπωνία (δύο αδέλφια που είναι γνωστά μόνο με το καλλιτεχνικό ψευδώνυμο Tadashi Agi). Ο ήρωας του καρτούν έχει βάλει σκοπό της ζωής του να ανακαλύψει τους "12 Αποστόλους" αλλά και τις "Σταγόνες του Θεού", δεκατρία μυθικά κρασιά τα οποία αναφέρονται στη διαθήκη του κορυφαίου οινογνώστη πατέρα του. Και κάθε εβδομάδα, ενώ το ψάξιμό του συνεχίζεται χωρίς σταματημό, δοκιμάζει διάφορα κρασιά τα οποία οι αναγνώστες και θαυμαστές του σπεύδουν να αγοράσουν, για να μπουν έτσι - έστω και για μερικές στιγμές (μερικές γουλιές, καλύτερα...) στη ζωή του cult
αυτού ειδώλου.

Περιττό να πούμε ότι ειδικά το γυναικείο φύλο δείχνει μία ιδιαίτερη αδυναμία στις περιπέτειες του ωραίου και μοιραίου Shizuku Kanzaki, και απαρτίζει την πλειονότητα του fan club του. Μάλιστα οι θέσεις στις σχολές σομελιέ και τα σεμινάρια οινογνωσίας στην Ιαπωνία έχουν εξαντήθεί εδώ και καιρό λόγω της μεγάλης προσέλευσης από γυναίκες κυρίως, και οι λίστες αναμονής έχουν αρχίσει να γεμίζουν...

Δεν νομίζω ότι θα μπορούσε ένα αντίστοιχο φαινόμενο να πάρει τέτοιες διαστάσεις στον Δυτικό κόσμο όπου το comic culture είναι αρκετά διαφορετικό. Δεν φαντάζομαι λοιπόν ότι ο μεγάλος Robert Parker έχει άμεσα σχέδια για τη δημιουργία κόμικ γύρω από τις δοκιμές του, προκειμένου να αυξήσει την ήδη μεγάλη επιρροή του ακόμα περισσότερο. Εγώ πάντως σκέφτομαι πως ό,τι φέρνει τον κόσμο πιο κοντά στο κρασί, ακόμα κι αν αυτό είναι ένα κόμικ, δεν μπορεί παρά να είναι καλό. Διαφωνείτε;

Για τους περίεργους, τους φαν των κόμικς Manga, αλλά και τους επίδοξους Έλληνες φαν του Shizuku Kanzaki, τα τεύχη του κόμικ "Les Gouttes de Dieu" (Οι Σταγόνες του Θεού) πωλούνται σε τόμους από το Γαλλικό Amazon. Θα τους βρείτε κάνοντας κλικ σε αυτό εδώ το link.


 

Χαράς ευαγγέλια για εμάς τους Ο.Β.Π. (Οινόφιλους Βορείων Προαστίων)! Δύο ιδιαίτερα αξιόλογες κάβες με ιστορία και προσφορά στο Ελληνικό κρασί πήραν την απόφαση να ανηφορίσουν προς τα Βόρεια και να ρίξουν άγκυρα στη Νέα Ερυθραία.

Για τα μεν καταστήματα Cellier το βήμα δεν είναι τόσο μεγάλο, αφού είχαν ήδη παρουσία εδώ και χρόνια στην Κηφισιά. Απλά το κατάστημα αυτό αντικαθίσταται με ένα νέο στην είσοδο της Νέας Ερυθραίας (αριστερά ανεβαίνοντας την Κηφισίας, διαγωνίως απέναντι από το ΑΒ Βασιλόπουλος), το οποίο και θα αποτελέσει τη νέα βάση της εταιρείας στα Βόρεια.

Για την Kazakos Drink Bank όμως το βήμα είναι αξιοσημείωτο, σε σχέση με το γνωστό κατάστημα στην Πλατεία Βικτωρίας. Η νέα κάβα Καζάκος θα βρίσκεται στην άλλη άκρη της Ερυθραίας, στην έξοδο δηλαδή προς Καστρί (στο δεξί μας χέρι ανεβαίνοντας την Ελευθερίου Βενιζέλου, λίγο πριν το παρκάκι).

Ακριβείς λεπτομέρειες δεν έχω, αλλά και οι δύο εταιρείες με ενημέρωσαν ότι η έναρξη της λειτουργίας των νέων τους καταστημάτων θα γίνει μέσα στις πολύ επόμενες εβδομάδες. Χαίρομαι πάντως γιατί οι δύο νέες κάβες έρχονται να συναντήσουν τις ήδη υπάρχουσες στα Βόρεια Wine Garage στην Εκάλη και Cava Vinifera στην Κηφισιά, παρέχοντας πλέον ό,τι μπορεί να χρειαστεί ή να επιθυμήσει ο οινόφιλος του Βορά χωρίς να χρειαστεί να απομακρυνθεί από τη βάση του.

Αν δεν κρατιέστε και θέλετε πιο αναλυτικές πληροφορίες, μπορείτε να μιλήσετε απευθείας με τους ανθρώπους των Cellier (στο 210-5278700) και της Kazakos Drink Bank (στο 210-8235740).
Όταν πάντως έχω ενημέρωση για τις ημερομηνίες των εγκαινίων, θα είστε οι πρώτοι που θα πληροφορήσω!


 

Ε λοιπόν ως φανατικός λάτρης των κρασιών της Ιταλίας αισθάνομαι φοβερά κακομαθημένος - με την καλή έννοια. Κι αυτό γιατί έχω την αίσθηση ότι τον τελευταίο καιρό όλοι δουλεύουν για μένα (και για όλους εσάς που ξέρω ότι είστε... ομοϊδεάτες). Επιπλέον λοιπόν όλων όσων σας έχω πει ως τώρα, ξεκινάει αυτές τις μέρες μία νέα προσπάθεια που θα μας κεντρίσει το ενδιαφέρον και σίγουρα αξίζει της προσοχής και της στήριξής μας.

Την εταιρεία Non Solo Vino την ξέρω από καιρό. Μάλιστα πολλοί ίσως θα θυμάστε την παρουσία της και τα ιδιαίτερα ψαγμένα κρασιά που δοκιμάσαμε στο stand της, στο φετινό ΟΙΝΟΡΑΜΑ. Ενώ όμως ως τώρα η εταιρεία λειτουργούσε με απευθείας πωλήσεις στους πελάτες της, πρόσφατα απέκτησε το δικό της "σπίτι". Στην ολοκαίνουρια Κάβα Non Solo Vino, λοιπόν, θα μπορούμε να γνωρίσουμε εναλλακτικές ετικέτες αγαπημένων μας Ιταλικών κρασιών (Chianti Classico, Barolo, Pinot Grigio, Barbera) από αυτά που ήδη υπάρχουν στην Ελληνική αγορά, καθώς όμως και πολύ αξιόλογα κρασιά από περιοχές της Ιταλίας με πιο περιορισμένη (ή και ανύπαρκτη, ως τώρα) παρουσία στα Ελληνικά ράφια όπως η Σικελία, το Friuli, η Puglia, το Veneto, κ.α.

Επειδή είχα τη χαρά να δοκιμάσω σε αποκλειστική γευσιγνωσία μία αρκετά μεγάλη επιλογή των κρασιών της Non Solo Vino, δεν έχω τον παραμικρό δισταγμό να σας προτείνω να αναχωρήσετε για ένα απολαυστικό ταξίδι στην οινική Ιταλία μέσα από τα ράφια της το συντομότερο! Η ομάδα της Non Solo Vino, με επικεφαλής την γλυκύτατη Claire Guerrera, διαθέτει τη γνώση, την εμπειρία αλλά και όλη την διάθεση που χρειάζεται για να γίνει ο καλύτερος ξεναγός στην εμπειρία αυτή.

Για μένα το ταξίδι αυτό (ξανα)ξεκινάει με τα εγκαίνια της Κάβας Non Solo Vino, μεθαύριο Πέμπτη 23 Οκτωβρίου στις 7 το απόγευμα. Ελπίζω ότι θα σας δω εκεί!

Η διεύθυνση της Κάβας είναι Λυκούργου 2 & Λεωφ. Κηφισίας, Χαλάνδρι (δεξιά στην άνοδο της Κηφισίας, στο ύψος του κινηματογράφου ΑΒΑΝΑ) και το τηλέφωνο είναι 210-6755940. Για ηλεκτρονικές περιηγήσεις, η ιστοσελίδα της Non Solo Vino βρίσκεται στη διεύθυνση www.nonsolovino.gr.


 

Σας είχα αναφέρει τις προάλλες για το Luna Rossa και για τις όμορφες οινο-γαστρονομικές βραδιές που ο Danilo και ο Alessandro Petrini σχεδιάζουν και γι αυτή τη χρονιά.

Βέβαια πριν σας πω για όλα αυτά, σκέφτηκα πολύ σοβαρά για τον αν θα έπρεπε να σας περιγράψω τις γεύσεις που δοκίμασα στη ζεστή αυτή Ristorantenoteca της Καλλιθέας την προηγούμενη εβδομάδα... Και μετά από πολύ σκέψη αποφάσισα ότι μάλλον δεν πρέπει να αναφερθώ αναλυτικά στα νέα πιάτα του μενού που θα δοκιμάσουν φέτος οι επιθεωρητές του Οδηγού Michelin, όπως το κυριολεκτικά... βελούδινο βελουτέ λαχανικών με μέλι ακακίας και μαύρη τρούφα που έφαγα για ορεκτικό, τα χοντρά χειροποίητα ραβιόλια γεμιστά με φουα-γκρα και γαρνιρισμένα με balsamico 25ετούς παλαίωσης και παρμεζάνα, αλλά και το θεϊκό φιλέτο από Wagyu Beef (ξέρετε, αυτό το τρυφερότατο Γιαπωνέζικο μοσχαράκι που μεγαλώνει με καθημερινά μασάζ και τακτικές... ζυθοποσίες) με λεπτές φέτες φουα-γκρα και ψιλοκομμένη μαύρη τρούφα. Ούτε να μοιραστώ μαζί σας τις γευστικές μου σημειώσεις από τα κρασιά που ανοίξαμε, το αγαπημένο μου Tignanello 05 και το... μυθικό Le Pergole Torte 01, καθώς και για την παλαιωμένη Grappa από Barbaresco GAJA που συνόδευσε το αεράτο tiramisu στο τέλος. Ελπίζω να καταλαβαίνετε ότι δεν μπαίνω σε λεπτομέρειες, όχι επειδή έχω τις... κακές μου ή επειδή με έπιασε να αρχίσω να σας κρατάω μυστικά... Απλά ήταν μία νύχτα απίστευτων γεύσεων και συνδυασμών που η ανάμνησή τους και μόνο είναι ένα
(γλυκό μεν, αβάσταχτο δε) βασανιστήριο για κάθε καλοφαγά...

Αυτό όμως που δεν πρέπει να ξεχάσω να σας πω είναι ότι την Πέμπτη 6 Νοεμβρίου, το Luna Rossa διοργανώνει μία Μαγική Βραδιά αφιερωμένη σε μία από τις πιο αγαπημένες μου κατηγορίες κρασιών στον κόσμο: Στα Super Tuscans. Εκείνο το βράδυ λοιπόν θα δοκιμάσουμε πολύ μεγάλα κρασιά της κατηγορίας αυτής, όπως το Le Stanze 2000, το Luce 2000, το Tignanello 2004 και το Ornellaia 2004. Τα μαγικά αυτά κρασιά θα συνοδεύσουν αυθεντικές γεύσεις της Τοσκάνης δια χειρός Danilo Petrini, όπως η Bistecca alla Fiorentina από αυθεντικό κρέας της Τοσκανέζικης αγελάδας Chianina, ζυμαρικά, φασόλια, τυριά και αλλαντικά της περιοχής.

Θα ακολουθήσουν και άλλες ιδιαίτερα αξιόλογες βραδιές στην ίδια σειρά όπως εκείνη που θα είναι αφιερωμένη στη μεγάλη Σαμπάνια Krug (11/12), και η επόμενη, η οποία θα έχει ως επίκεντρο μεγάλες ετικέτες από την περιοχή του Barolo όπως Sandrone, GAJA, Monfortino, Ceretto, Voercio (29/1).

Την επόμενη φορά που θα πάτε στο Luna Rossa, είτε στο πλαίσιο κάποιας οργανωμένης "Μαγικής Βραδιάς", είτε για να ζήσετε τη δική σας μαγική βραδιά, παραδομένοι στις εκλεκτές γεύσεις και τα μεγάλα κρασιά της Βόρειας Ιταλίας και της Γαλλίας, μη παραλείψετε να μελετήσετε την καινούρια λίστα κρασιών. Την έχει επιμεληθεί ο νέος sommelier του εστιατορίου, ο Alessandro, ο οποίος ανέλαβε πολύ πρόσφατα αλλά
έχει ήδη αρχίσει και βάζει τις δικές του πινελιές στην εμπειρία Luna Rossa.

Το Luna Rossa βρίσκεται στην Καλλιθέα (Σωκράτους 213). Το τηλέφωνο επικοινωνίας είναι το 210-9423777, ενώ η ιστοσελίδα του εστιατορίου βρίσκεται στην ηλεκτρονική διεύθυνση www.lunarossa.gr και είναι πάντα ενημερωμένη.


 

Αν νομίζατε ότι η περίοδος των οινικών εκδηλώσεων τελείωσε... ξανασκεφτείτε το!

Μεθαύριο Κυριακή 19 Οκτωβρίου, η μεγάλη εισαγωγική εταιρεία οίνων και ποτών Demeter (πρώην Λ.Δ. Χατζημιχάλης) παίρνει σειρά και οργανώνει μία μεγάλη εκδήλωση ανοικτής γευσιγνωσίας των προϊόντων που αντιπροσωπεύει στην Ελληνική αγορά.

Τα κρασιά της Demeter τα γνωρίζετε σίγουρα, ειδικά αν είστε πελάτης των πολύ ποιοτικών καταστημάτων Wine Garage (Εκάλη, Κολωνάκι, σύντομα και Νέο Ψυχικό), αλλά και αν είστε μέλος του ιδιαίτερα δραστήριου wine club Οινέας.

Επειδή πρόκειται για 43 ονομαστούς οίκους από όλο τον κόσμο, εγώ (χάριν οικονομίας χώρου) θα επιλέξω να σας αναφέρω μόλις μερικούς: τον κορυφαίο οίκο Chapoutier από το Ροδανό της Γαλλίας, τον ιδιαίτερα αγαπητό μου Marchesi de Frescobaldi από την Τοσκάνη, αλλά και τον πολύ αξιόλογο Alois Lageder από το Alto Adige στην Βόρεια Ιταλία, το Chateau Ksara από το Λίβανο, τον Marqués de Riscal από την Ισπανία, το μεγάλο σπίτι Kendall-Jackson από την Καλιφόρνια, και τον κολοσσό Concha y Toro από τη Χιλή. Α, και για τους φίλους της Σαμπάνιας, την γνωστή και μη εξαιρετέα Laurent Perrier, καθώς και την ποιοτική Σαμπάνια από τον μικρότερο οίκο Bruno Paillard. Είναι αρκετοί ακόμα, αλλά ελπίζω θα έχετε το χρόνο και την ευχαρίστηση να τους ανακαλύψετε μόνοι σας, αν δεν τους ξέρετε ήδη.

Η εκδήλωση λέγεται Demeter1, γιατί γίνεται για πρώτη φορά. Τόπος διεξαγωγής της είναι η Αίγλη και ο Κήπος του Ζαππείου. Αυτό σημαίνει όχι μόνο ότι θα υπάρχει και δωρεάν πάρκινγκ στον περιβάλλοντα χώρο, αλλά και ότι, εφόσον ο καιρός συνεχίσει να είναι τόσο καλός, μας περιμένει μία Ανοιξιάτικη Κυριακή με άφθονο και ποιοτικό κρασί από όλο τον κόσμο.

Οι πόρτες ανοίγουν στις 12 το μεσημέρι και θα κλείσουν στις 8 το βράδυ. Η είσοδος είναι ελεύθερη για το κοινό, ενώ καθόλη τη διάρκεια της έκθεσης θα διεξάγονται σεμινάρια οινογνωσίας πάνω σε ενδιαφέροντα θέματα, από τα ειδικευμένα στελέχη της εταιρείας.

Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να επισκεφτείτε την ιστοσελίδα της εταιρείας στην ηλεκτρονική διεύθυνση www.hatzimichalis.gr.


 

Χθες έλαβε χώρα η παρουσίαση της νέας χρονολογημένης ετικέτας της Σαμπάνιας Moët & Chandon, της Grand Vintage 2003. Η παρουσίαση έγινε στην Κέρκυρα, μία όμορφη μέρα η οποία άνετα χαρακτηριζόταν ανοιξιάτικη. Ίσως αναρωτιέστε βέβαια γιατί έπρεπε να πάμε μέχρι την Κέρκυρα για να δοκιμάσουμε τη νέα αυτή Σαμπάνια. Η απάντηση όμως είναι απλή: Πώς αλλιώς θα ταιριάζαμε την νέα αυτή ετικέτα (καθώς και άλλες εξίσου εκλεκτές) με τις α-πί-στευ-τες γαστρονομικές δημιουργίες του εξαιρετικού Ettore Botrini, αν δεν ταξιδεύαμε μέχρι το Etrusco του;

Για να πάρουμε τα πράγματα από την αρχή, το 2003 δεν ήταν μία εύκολη χρονιά για την Καμπανία. Βασική αιτία ήταν ο αλλοπρόσαλλος καιρός εκείνη τη χρονιά, κατά τη διάρκεια της οποίας, μετά από ένα κύμα ψύχους μέσα στην Άνοιξη που προκάλεσε μεγάλες καταστροφές στα αμπέλια - κυρίως του Chardonnay της περιοχής - ακολούθησε λίγο αργότερα ένας δυνατός καύσωνας που ανάγκασε τους Champenois να τρυγήσουν πολύ πρόωρα - από τις 18 Αυγούστου, κάτι που στην περιοχή συμβαίνει μία φορά στα 150 χρόνια! Για να μην μακρυγορούμε, τα αποτελέσματα όσον αφορά στα κρασιά αυτής της χρονιάς ήταν "ανάμικτα", αφού τα περισσότερα σπίτια της Καμπανίας επέλεξαν να μην κυκλοφορήσουν χρονολογημένες ετικέτες 2003 και ήταν λίγες οι εξαιρέσεις των θαρραλέων που το τόλμησαν. Η
Moët & Chandon ήταν μία από αυτές.

Η
Moët & Chandon Grand Vintage 2003, η 68η χρονολογημένη ετικέτα του οίκου από το 1842, είναι μία Σαμπάνια πολύ ιδιαίτερη, την οποία είναι ακόμα νωρίς να κρίνουμε. Είναι πολύ ευχάριστη, με έντονο αφρισμό που διακρίνεται από επίμονες φυσαλλίδες, με φρέσκα αρώματα μαγιάς, πικραμύγδαλου και lime. Είναι κομψή και δροσιστική, και αφήνει μία όμορφη επίγευση πράσινου μήλου. Το χαρμάνι που χρησιμοποιήθηκε την συγκεκριμένη χρονιά είναι: 43% Pinot Meunier, 29% Pinot Noir και 28% Chardonnay. Θα την παρακολουθήσω με ενδιαφέρον μέσα στην επόμενη 3ετία, γιατί πιστεύω ότι μέσα σε ένα τέτοιο διάστημα θα αρχίσει να εξελίσσεται και να αναδεικνύεται σωστά.

Στον αντίποδα της εξέλιξης η σαφώς πιο ώριμη και έτοιμη
Moët & Chandon Grand Vintage 2000, την οποία δοκιμάσαμε επίσης στο πλαίσιο του όμορφου αυτού γεύματος. Η διαφορά έγκειται στην... ηλικία της, στην πολύ διαφορετική χρονιά, αλλά και στο χαρμάνι, το οποίο βασίστηκε σε πολύ περισσότερο Chardonnay (50%) και πολύ λιγότερο Pinot Meunier (16%).

Το εξαιρετικό χτεσινό μας γεύμα ήταν, εκτός από μία πολύ όμορφη εμπειρία, ακόμα μία επιβεβαίωση του γεγονότος ότι η Σαμπάνια είναι κρασί φαγητού, καθώς μία καλή χρονολογημένη Σαμπάνια μπορεί να υποστηρίξει με τον καλύτερο τρόπο ένα ολόκληρο γεύμα πολλών και διαφορετικών πιάτων. Εμείς, για παράδειγμα:


Με την Grand Vintage 2003 συνοδεύσαμε ένα εξαιρετικό amuse bouche που ο Σεφ ονόμασε "Μεσόγειος" γιατί περιελάμβανε χαρακτηριστικές "μπουκίτσες" από διάφορες γωνιές της Mare Nostrum, καθώς και μία κρύα σούπα πράσινων λαχανικών που έφερε το όνομα "Χλωροφύλλη":

(clickable photo galleries)

Με την Grand Vintage 2000 συνοδεύσαμε μία ιδιαίτερα φίνα κρέμα ρυζιού με αχινούς και βανίλια Ταϊτής, καθώς και κυβάκια σολωμου καπνισμένου στο Etrusco με ξύλο ελιάς, με σορμπέ πράσινου μήλου, lime και βασιλικό:

Με την Grand Vintage 2000 Rosé συνοδεύσαμε ένα εξαιρετικό καρπάτσιο καπνιστού μοσχαριού με σφαιράκια φέτας, φρέσκα λαχανικά από τον κήπο του Ettore και σως καλοκαιρινής τρούφας, ένα πολύ ιδιαίτερο καπνιστό ριζότο με κεράσια κονφί, Κερκυραϊκές γαρίδες και σοκολάτα με μπαχαρικά, καθώς και ένα θεσπαίσιο γουρουνάκι γάλακτος σιγοψημένο για πολλές ώρες σε vacuum με πουρέ από πατάτα και ξινόμηλο και mango chutney:

Το επιδόρπιο, τέλος, ήταν μία έκπληξη του Σεφ με έντονο το στοιχείο του Passion Fruit, που συνοδεύτηκε τέλεια από την πάντα κομψή ημίξηρη Moët & Chandon Nectar Impèrial.

Για τους φίλους της Σαμπάνιας, η Moët & Chandon Grand Vintage 2003 θα κυκλοφορήσει σύντομα, ενόψει των Εορτών, σε τιμή που δεν έχει ανακοινωθεί ακόμα.
Επίσης, το Etrusco, το ορμητήριο της δημιουργικότητας του Ettore Botrini, βρίσκεται στην καταπράσινη Κάτω Κορακιάνα της Κέρκυρας. Το τηλέφωνο επικοινωνίας και κρατήσεων είναι το 26610-93342.

 

Μια ξεχωριστή βραδιά οργάνωσε η εταιρεία KAYAK για μία ομάδα ανθρώπων από το χώρο της γαστρονομίας, αλλά και για τους συνεργάτες της. Η βραδιά ήταν ξεχωριστή όχι μόνο λόγω των (αλμυρών & γλυκών) γεύσεων που περιελάμβανε, αλλά κυρίως επειδή ανάμεσα στους οικοδεσπότες της βραδιάς ήταν και ο Pierre Hermé, το "ιερό τέρας" της υψηλής ζαχαροπλαστικής σε διεθνές επίπεδο.

Συμπαθέστατος και απλός, ο Hermé χαιρέτησε και κουβέντιασε με τους προσκεκλημένους, ενώ παρουσίασε τα γλυκά που ετοίμασε σε συνεργασία με τους ανθρώπους της ΚΑΥΑΚ ειδικά για τη συγκεκριμένη βραδιά. Μάλιστα το concept του δείπνου ήταν πολύ πρωτότυπο, καθώς βασίστηκε σε τέσσερα πιάτα που δημιούργησε ο Έλληνας σεφ Γιάννης Μπαξεβάνης (το event έλαβε χώρα στο Εργαστήρι του στην Πλάκα), καθένα από τα οποία "παντρευόταν" με μία γλυκιά δημιουργία του Pierre Hermé. Τα τέσσερα "ζευγάρια" είχαν από ένα κοινό συστατικό το καθένα και σερβιρίστηκαν διαδοχικά.

Χωρίς να είμαι ειδικός στην υψηλή ζαχαροπλαστική, μπορώ να καταλάβω (ειδικά μετά το χτεσινό δείπνο) την "μαστοριά" του Hermé, ο οποίος "παίζει" αριστοτεχνικά με δημιουργικούς συνδυασμούς όχι μόνο σε επίπεδο γεύσης, αρώματος και χρώματος, αλλά και σε επίπεδο υφής, σε κάθε μία από τις δημιουργίες του.


Συγκεκριμένα το μενού περιέλαβε:

Ποντιακό ραβιόλι με χόρτα και γιαούρτι και σάλτσα από ρόδι, μούρο και φραμπουάζ, το οποίο συνδυάστηκε με Chocolat à la Mûre, ένα gateau με μπισκότο σοκολάτας, μους σοκολάτας με μούρο και φραμπουάζ και κρεμ μπρυλέ από άγριο τσάι μούρου

Χτένια με ζελέ σαμπάνιας με γλυκόξινη σάλτσα με γιασεμί, που συνδυάστηκε με το Surprise de Jasmin, με ζελέ σαμπάνιας και φραμπουάζ και κρέμα γιασεμί

Κανταΐφι καραβίδας με φουντούκια και τσάτνεϊ από κυδώνι, που συνδυάστηκε με το Duo Praliné Pistache, ένα dome πυκνής πραλίνας με φιστίκι και καβουρντισμένα φουντούκια

Τάρτα ψαριού με αρωματικά χόρτα και ζεστό ζελέ από σοκολάτα και balsamico, που συνδυάστηκε με μία απίστευτη Tarte au Chocolat με νουγκατίνα φτιαγμένη με θρύμματα κόκκων κακάο, πιπέρι και άνθος άλατος

Βεβαίως η βραδιά είχε πολύ περισσότερα γλυκά (σιγά μην κουβαλιόταν ολόκληρος Pierre Hermé μόνο για τέσσερα), αλλά αυτά ήταν εκτός μενού, και τα πήραμε δώρο σε ειδική συσκευασία για το σπίτι (τι, δίαιτα; Ποιος τόλμησε να ξεστομίσει αυτή την κακιά λέξη;...)

Θεωρώ την έλευση του Pierre Hermé στην Ελλάδα μέσω της συνεργασίας του με την ΚΑΥΑΚ ένα μεγάλο κεφάλαιο που άνοιξε για τη γεύση στη χώρα μας, και ελπίζω ότι θα έχουμε την χαρά να απολαύσουμε την παρουσία του ξανά και στο μέλλον.
Στο μεταξύ ολόκληρη η συλλογή των γλυκών δημιουργιών Pierre Hermé Especially for KAYAK διατίθεται από το κατάστημα της εταιρείας στην Κηφισιά (Κασσαβέτη 10 & Κυριαζή 4 / 210-8014329).